Fascism på frammarsch

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förföljer romer Partiet Jobbiks paramilitärer i Magyar Garda marscherar genom de ungerska byarna. Under 12 månader har minst 30 överfall av romer rapporterats, men bara en förövare gripits.
Förföljer romer Partiet Jobbiks paramilitärer i Magyar Garda marscherar genom de ungerska byarna. Under 12 månader har minst 30 överfall av romer rapporterats, men bara en förövare gripits.

12 APRIL 2010. Valet i Ungern

Stöveltrampen hörs igen. I Ungern är det den svartklädda paramilitären Magyar Garda som patrullerar i de romska bostads­områdena.

De säger att de vill bekämpa ”zigenarkriminalitet”.

Men de piskar upp en hatstämning som påminner oss om 30-talet och i den nyutkomna boken ”Född fördömd” (Leopard förlag) beskriver författaren Irka Cederberg hur det kan gå till i ett av EU:s medlemsländer.

Hårt drabbat av krisen

För i den lilla ungerska staden Tatárszentgyörgy begravdes den 3 mars 2009 den 27-årige romske lantarbetaren Robert Csorba och hans femårige son Robi. Familjen Csorbas hus sattes i brand och när Robert försökte fly med sin son sköts de ner.

Historierna är många, den här beskriver det sjuttonde väpnade attentatet mot romer under en tolvmånadersperiod. Under samma period har minst 30 överfall rapporterats, men bara en förövare gripits.

Ungern har drabbats hårt av den finansiella krisen. Med ett budgetunderskott som knappt klarar IMF:s krav och en arbetslöshet på över elva procent är det ett land i kris. Ungern har inte haft någon större invandring, så syndabockarna har i stället hittats bland landets 700 000 romer. Bland dem är arbetslösheten snarare 70-80 procent, de är fattiga och underutbildade och de lever på alla sätt och vis i samhällets utkanter.

Fascister i parlamentet

Romer och judar har under lång tid förföljts i Ungern, men sedan ett par år har motsättningarna ökat. Det är det rasistiska partiet Jobbik som hetsar mot romerna och det är partiets paramilitärer i Magyar Garda som marscherar genom de ungerska byarna. Deras uniformer är kopior av de som bars av de ungerska fascisterna i Pilkorsrörelsen på 40-talet.

Efter gårdagens första omgång i det ungerska parlamentsvalet verkar de också komma tillbaka på riktigt. Det fascistiska partiet Jobbik, som på svenska rätt och slätt betyder högern, kommer in i parlamentet. Jobbik blir då stödparti till det konservativa Fidesz som går starkt framåt.

Flyr till Kanada

Partiledaren Viktor Orban i Fidesz har uppenbarligen triggats av sitt blivande stödparti. Även han har fallit in i populismen och öppet hetsat mot romerna.

Ännu återstår en valomgång om två veckor, men allt pekar på att stövlarna trampar ända in i ungerska parlamentet. Många romer försöker ta sig till andra länder, en del har försökt få asyl i andra EU-länder. Det godkänns dock inte eftersom EU-länder anses kunna skydda sina medborgare. Under de senaste åren har därför ett tusental ungerska romer i stället flytt till Kanada.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.