Dags för förnyelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Sossarna beter sig som en nydumpad tonårskille”. I P3:s humorprogram Tankesmedjan skämtas det om att Socialdemokraterna trots sitt fullständiga haveri inte verkar förstå att de har blivit bortvalda.

I går fattade partiet beslut om att slå ihop sina kanslier. Motiveringen visar på viss självinsikt: ”att få in nytt blod, göra sig av med inkompetens, spara pengar och bryta upp gamla maktstrukturer”.

”Kasta ut nepotismen”, borde de ha ­tillagt.

Socialdemokraternas krismedvetenhet är inte på långa vägar tillräcklig. ”Vi nådde inte ut” är en av alla tröstande valanalyser som sprids. Återigen definierar man problemet som att det handlar om kommunikation – inte bristen på politik.

Missar det viktiga

Om det är något som har kännetecknat Socialdemokraterna de senaste fyra åren, är det att partiet har lagt oerhörda resurser på vad man vill signalera, hur man ska kommunicera och vilka utspel man ska göra. Samt i princip inga resurser alls på att formulera politik.

Marknadsfundamentalismen dog i den globala finanskrisen – men hur kan det komma sig socialdemokratin då inte gick framåt? För att förstå en ekonomisk kris måste man förstå den ekonomiska boom som föregick den.

Fler slogs ut

Från mitten av nittiotalet har världsekonomin gått igenom ett skifte. Produktivitetsutvecklingen tog fart med den nya informationstekniken men gjorde också att människor slogs ut från arbetsmarknaden på nya sätt. En allt större grupp kom inte in på arbetsmarknaden trots tillväxten.

I den andra änden blev stora delar av medelklassen lika orolig för att förlora jobbet som någonsin industriarbetarna. Men dagens trygghetssystem är inte byggda för att hantera deras osäkerhet. Medelklassen upplever att det där med arbetsmarknadspolitik och a-kassa är till för någon annan. Och Reinfeldt bekräftar deras bild.

Socialdemokraterna har alla chanser att ge honom svar på tal. Ökade klyftor är inte lösningen på Sveriges problem. Men då måste Socialdemokraterna börja avsätta resurser för att ta ett nytt politiskt helhetsgrepp: anställa tio personer till riksdagsgruppen och bygga upp en så kallad ”policyenhet”.

Behövs nya förmågor

Förra mandatperioden har oppositionspolitiken snurrat kring trix med utspel, pressmeddelanden och parlamentariska strategier. Det resulterade i det sämsta valresultatet i modern tid. Nu behövs folk som tänker kring politiska förslag utifrån hur de kan bygga Sverige. Inte bara utifrån vad de signalerar.

En ny socialdemokrati måste ges plats och resurser att växa fram.

KK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.