Bombhögern ger väljarna besked

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KVAR I AFGHANISTAN De borgerliga partierna vill att de svenska trupperna ska vara kvar i Afghanistan och meddelar att det även kan bli aktuellt att öka det militära bidraget om så krävs.
KVAR I AFGHANISTAN De borgerliga partierna vill att de svenska trupperna ska vara kvar i Afghanistan och meddelar att det även kan bli aktuellt att öka det militära bidraget om så krävs.

3 AUGUSTI 2010. Afghanistankriget

De borgerliga partierna vill förlänga den svenska utlandsstyrkans mandat i Afghanistan och även öka ”det militära bidraget” om så skulle krävas.

I klartext betyder det att en röst på något av regeringspartierna är en röst på mer krigande för svensk del. Bombhögern har talat.

Det är utmärkt att det borgerliga blocket ger klart besked. Men dess politiska innehåll förskräcker.

USA:s förödande krig i Afghanistan har pågått i nio år. De utländska soldaterna är fler än någonsin. När de senast beslutade amerikanska förstärkningarna är på plats handlar det om 150 000 man, varav 500 är svenskar. Det är betydligt fler än de sovjetiska soldaterna under den förra ockupationen av Afghanistan.

Ett misslyckande

Experter är rörande ense om att kriget är ett gigantiskt misslyckande. De

civila förlusterna stiger. Liksom de militära. Den senaste månaden har antalet döda Nato-soldater slagit rekord. Talibanrörelsen blir allt starkare.

Den regim som västvärlden ställer upp för har dessutom visat sig vara genomkorrupt. Stora delar av biståndet går direkt till president Karzai och hans vänner. Den polis som de svenska soldaterna ska samarbeta med är också korrupt. Brottsligheten är enorm.

Gott rykte

Sverige har ett gott rykte hos civilbefolkningen efter Svenska Afghanistankommitténs gedigna humanitära arbete på plats sedan 30 år tillbaka. Tyvärr urgröps detta förtroende ju mer Sveriges ansikte är militärens – den militär som dessutom bär Nato-emblem på sig.

I USA växer antikrigsopinionen och president Obama har aviserat att trupperna ska börja tas hem 2012. Vid Kabulkonferensen nyligen proklamerades att år 2014 ska afghanerna själva ta över ansvaret.

I land efter land sätts nu slutdatum för de militära insatserna. Holland har påbörjat sin truppreträtt. Kanada tar hem sina soldater nästa år. I Tyskland och Storbritannien ökar trycket mot beslutsfattarna. Konservativa premiärministern David Cameron har deklarerat att de brittiska trupperna ska hem 2015.

Vill förlänga

Det är snart bara Sverige kvar som ännu inte har beslutat om ett slutdatum. I stället basunerar regeringspartierna ut att de vill se en förlängning av krigs-insatsen, ja till och med en utökning av antalet soldater.

Bombhögern förnekar sig inte. Mot detta måste de rödgröna presentera en annan Afghanistan-politik som innehåller en tydlig plan för ett militärt tillbakadragande och satsningar på civil uppbyggnad.

Sverige har varit i Afghanistan i decennier. Det ska vi fortsätta med – men inte med Nato-bomber utan med bistånd.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.