Ledare

Vem har köpt Moderaterna?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Om Sverige ska bli ett land utan korruption krävs en lag för öppen redovisning av partibidrag”

ett steg tillbaka När det blir kris backar Fredrik Reinfeldt undan, man förleds lätt att tro att han inte är inblandad utan möjligtvis bara drabbad.
ett steg tillbaka När det blir kris backar Fredrik Reinfeldt undan, man förleds lätt att tro att han inte är inblandad utan möjligtvis bara drabbad.

Fredrik Reinfeldt är sammanbiten.

– Vi måste se över gränserna, säger han och syftar på Sofia Arkelstens bjudresor.

– Vi måste se över våra gränsdragningar, förtydligar han sig. Så att det inte kan ses som att vi blir utsatta för otillbörlig påverkan.

Han menar att ingen ska komma och tro att nya moderater går att muta.

Och det kommer från en man som tigande tagit emot runt 80 miljoner kronor under 00-talet. Som vägrat att avslöja var pengarna kommer ifrån.

M och KD vägrar

Alla partier tar emot bidrag och det är väl ingen hemlighet att till exempel LO sponsrat Socialdemokraterna under alla år, något man numera redovisar helt öppet. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet och Centern är lika öppna med sina partibidrag.

Det är bara Kristdemokraterna och Moderaterna som vägrar.

Fredrik Reinfeldt har ett särskilt sätt att kommentera partiets kriser, som från ovan. Man förleds lätt att tro att han egentligen inte är inblandad utan möjligtvis bara drabbad. Men faktum är att han leder ett av få länder i västvärlden som hemlighåller sina partibidrag.

Europarådets enhet mot korruption kritiserar det svenska systemet. Men trots att Sverige just nu skakas av flera mutskandaler väljer Fredrik Reinfeldt ändå att tiga om partibidragen. Frågan är vem som egentligen äger Moderaterna?

Vi kan göra en jämförelse med Sofia Arkelstens franska äventyr. Hon fick resa, mat och hotellrum och som tack för det nämnde hon Shell en gång i riksdagen samt 14 gånger på sin blogg.

Hur mycket varumärkeslansering får man då för 80 miljoner?

Nu krävs en lag

Om Sverige ska bli ett land utan korruption krävs en lag för öppen redovisning av partibidrag. Politiker och sakkunniga måste dessutom redovisa sina uppdrag och inte som Carl Bildt tycka att det är självklart att resa på andras bekostnad. Just Carl Bildts mörkade affärer med Lundin Oil och Vostok Nafta är för övrigt ytterligare exempel på Moderaternas hyckleri.

När mutor och korruption riskerar att ta över måste statsministern ta kontroll. Inte backa undan, mörka och skylla ifrån sig.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!