Jonna Sima

Menscertifiera hela samhället

Jämställdhetsarbetet väcker ont blod

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liv Strömquists konst vid Slussens t-bana.
Liv Strömquists konst vid Slussens t-bana.

Den 1 januari i år inrättade den rödgröna regeringen landets första Jämställdhetsmyndighet. Syftet är att den ska genomföra och följa upp regeringens jämställdhetspolitik, men satsningen utsattes direkt för kritik från den politiska högern.

Nu har borgerliga ledarskribenter upptäckt att ett av de första projekten att beviljas pengar från myndigheten är ”MENSEN – forum för menstruation”. Det handlar om ett folkbildande arbete på högstadier och arbetsplatser för att öka människors kunskap och bryta tabut kring mens. De som lever upp till kraven för en "mensvänlig" arbetsmiljö får ett menscertifikat. Men det tycker landets stora borgerliga ledarsidor är trams.

Tabut kring kvinnokroppen är ett faktum.

Svenska Dagbladet menar i en raljant text att det är bortslösade pengar, Expressen att pengarna bör läggas på kvinnor i utvecklingsländer och Göteborgs-Posten att man borde fokusera på manliga låginkomsttagare som är ofrivilligt barnlösa i stället.

Tänk att det nästan alltid anses viktigare att prioritera annat än kvinnors kropp och hälsa.

Klitoris kartlagd 1998

Under alldeles för lång tid hade det kvinnliga könsorganet inte ens ett etablerat namn i svenska språket. I dag är ”snippa” lyckligtvis ett vedertaget begrepp hos den unga generationen. Men tabut kring kvinnokroppen är ett faktum, att det dröjde ända till 1998 innan anatomin för kvinnors klitoris blev medicinskt kartlagd i sin fulla storlek är ett tydligt exempel på det.

Klitoris i sin fulla storlek.
Klitoris i sin fulla storlek.

Om någon tvivlar på att mens är ett laddat ämne fortfarande är det bara att se vilken debatt serietecknaren Liv Strömquists bilder på kvinnor med blodiga trosor väckte när de visades vid Slussens tunnelbana. Sverigedemokraterna i Stockholm var mest upprörda och ville ersätta bilderna med 1700-talskonst.

Vill locka kvinnor till arbetsplatsen

Företaget Forza Football App i Göteborg är pilotarbetsplats för MENSEN-projektet. De tycker det är tråkigt med all negativ kritik, säger pr-ansvariga Josefin Eklund. Hon blev intresserad av idén för att hennes arbetsplats, som sysslar med programmering och fotboll, mest lockar manliga arbetstagare.
– Jag och många andra kvinnor lider av pms och har svårigheter att arbeta under de dagarna i månaden. Att jobba med de här frågorna och få ett menscertifikat visar att vi bryr oss om kvinnors arbetsmiljö, säger hon till Aftonbladets ledarsida.

Det handlar om att kunna arbeta hemifrån när man har som ondast, erbjuda mensskydd – och kunna prata öppet om hur man faktiskt påverkas.

För mens är inte äckligt, alla kvinnor i fertil ålder har det cirka en vecka varje månad. Pms och den värre varianten pmds sker inte obemärkt, den känns och gör ont. Projekt som MENSEN och Liv Strömquists konst kan bryta tystnadskulturen kring ämnet. Det är kvinnokamp och folkbildning som vi brukar tycka att det ska fungera.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.