Mejla

Daniel Swedin

När kvinnohatet mördar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många av offren i skåpbilsattacken i Toronto var kvinnor. Och 25-årige Alek Minassian som gripits som misstänkt för dådet ska ha gett uttryck för kvinnohat på Facebook
Foto: Cole Burston / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Många av offren i skåpbilsattacken i Toronto var kvinnor. Och 25-årige Alek Minassian som gripits som misstänkt för dådet ska ha gett uttryck för kvinnohat på Facebook

LEDARE

För fyra år sedan mördade 22-årige Elliot Rodger sex personer på University of California som vedergällning för att kvinnor inte hade sex med honom. I en video uppladdad strax innan dådet sa 22-åringen att ”tjejer har givit sin tillgivenhet, kärlek och sex till andra män, men aldrig till mig. Jag är 22 år gammal och oskuld. Jag har aldrig ens kysst en tjej”.

Innan 25-årige Alek Minassian i måndags körde sin skåpbil in i en folkmassa i Toronto – de flesta offren är kvinnor – hade han skrivit en text på Facebook. Där hyllade han Elliot Rodger och kallade honom "högste gentleman" och manade till ett ”incel-uppror”.

Incel?

Det var i november 2017 som sajten Reddit - som beskrivits som internets vilda västern - stängde ner ett diskussionsform för incels. Incel är fortkortning för "involuntarily celibat", ofrivilligt celibat, och forumet var från början en sorts stödgrupp för människor som inte lever i ett förhållande och inte har sex.

Men snart började postningarna handla om varför alla kvinnor är slampor, varför kvinnor bara utnyttjar män och "bevis" för att kvinnor förkroppsligar ren ondska. Våldtäktsfantasier och spörsmål om vilka preparat som passar bäst om man vill droga en kvinna delades mellan medlemmarna. Till slut stängde alltså Reddit ned forumet eftersom medlemmarna bröt mot riktlinjer kring att man inte får uppmuntra till och förhärliga våld.

I vår kultur skapas den heterosexuella manliga identiteten bland annat genom sexuella erövringar. När en man inte får en kvinna, då anser han sig ha rätt att bli arg. Och en man som inte har tillgång till kvinnor och deras kroppar är en sämre man och skräcken för det skapar paranoida fantasier om kvinnors sexuella makt. På olika internetforum för mansrättsaktivister och nyhöger prånglas de här idéerna – att det är männen som är strukturellt missgynnade – ut.

Många är det till höger som argumenterar för att västvärldens unga män har blivit svaga, rotlösa och hatiska av att den traditionella mansrollen, heterosexualiteten och kärnfamiljen är i upplösning. Skyldig är, enligt bland andra den uppmärksammade psykologiprofessorn Jordan B Peterson, den normupplösande konspiration som han kallar ”nymarxism” – en ideologisk livsåskådning vars främsta uppgift, enligt honom, är att skjuta den vita mannen i sank.

Elliot Rodger var mycket aktiv på aktiv på Reddit-forum och den nu nedstängda sajten PUA Hate, "De självömkande forummedlemmarna identifierar sig själva som incels och deltar i misogyna attacker mot kvinnor. Rodgers tycks betrakta sig som en incel-revolutionär", har Southern poverty law centers Josh Glasstetter skrivit. Glasstetter har också noterat att Elliot Rodger blivit något av en hjälte i de här sammanhangen.


Sammanhang, ja.

Det är ingen slump att incel-forumen förekommer i det lexikon över nyhögerns politiska språk som magasinet Quartz tagit fram. Konspirationsteoretiker, antifeminister, rasister, Donald Trump-supportrar och andra högerpersoner arbetar fram en gemensam vokabulär för att beskriva sig själva, världen och människorna de hatar.

Graeme Wood skriver i The Atlantic att incel-forumen ger unga män en möjlighet att möta röster som bekräftar deras världsbild och manar dem att handla. Här pågår en hjärntvätt - inte olikt den som pågår i olika IS-forum - som syftar till att förvränga moral, samvete och empati. "Att dejta är svårare när man ägnar mycket tid åt att vara bitter online. Mord är enklare att genomföra när någon ständigt viskar åt dig att världen förtjänar det".

Efter terrorattentaten i Norge 2011 var vi många som fick lära oss vad en kontrajihadist är. I deras värld är islam på väg att ta över Europa genom höga födelsetal och invandring. Om inget görs kommer snart den västerländska civilisationen vara förlorad och alla icke-muslimer betraktas som andra klassens medborgare.

Anders Behring Breivik fann sin inspiration i den kontrajihadistiska rörelsen. Han fann svaret på vad som borde göras för att komma till rätta med det upplevda hotet från muslimerna och dess medlöpare feministerna och socialisterna. Att slå till först. Att slå till hårdast.

Nu har vi fått lära oss vad en incel är.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.