ÅSIKT

FN är trots allt det enda vi har

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYR?N

Hur kan Förenta Nationernas fredsbevarande insatser stärkas och effektiviseras?

Det är den viktigaste frågan när FN:s generalsekreterare António Guterres tillsammans med ambassadörerna från de 15 länderna i säkerhetsrådet i helgen kommer till skånska Backåkra för sitt årliga informella arbetsmöte.

Möte i Skåne

Stefan Löfven kommer. USA:s Nikki Haley och Rysslands Vasilij Nebenzija kommer.

Det är första gången FN-ambassadörerna tillsammans lämnar New York och det är förstås stark symbolik när man i stället möts på en gård som ägts av den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjöld. Svenske Hammarskjöld brukar ju betraktas som en av de viktigaste arkitekterna bakom generalsekreterarens starka roll och FN:s växande inflytande. "I delar av världen kom Hammarskjöld att bli själva symbolen för Förenta Nationerna", skrev New York Times i sin nekrolog över honom 1961.

Frågan är vad det är som symboliserar FN i dag.

Kanske är det handlingsförlamningen.

Låt oss ta inbördeskriget i Syrien som exempel. Mördandet har pågått under sju år. FN:s alla specialsändebud till landet har misslyckats. Säkerhetsrådet är låst i en maktstrid mellan Ryssland och Kina och USA, Storbritannien och Frankrike.

– Vi har ett läge där vetomakten skapar en hotsituation för internationell fred och säkerhet. Man kan se hur USA använder vetomakten mot utredningar som gäller den israeliska militärmakten i Gaza och hur Ryssland nu gör det om Syrien. Allt det här gör mellanöstern till en explosiv plats, har Utrikespolitiska institutets Bitte Hammargren sagt till Aftonbladet.

Kunde ha gjort mer

Det är å andra sidan inget nytt. Precis under de villkoren lotsade sig FN genom Kalla kriget. Och samtidigt, vad är alternativet till FN? Sällan har väl en global ordning präglad av regler snarare än den starkes rätt behövts lika väl som nu.

Några av de stora utmaningar vi står inför är faktiskt en effekt av att FN-systemet har varit så framgångsikt. Det finns fler självständiga länder tack vare att världen avkoloniserats. Länder har knutits närmare varandra genom handelsavtal. Institutioner som Afrikanska unionen och EU har vuxit fram tack vare länders ömsesidiga beroende. Och klimathotet är en effekt av ökad tillväxt.

Självklart kunde FN ha skött saker bättre. Gjort saker smartare. Och gjort mer.

Att världen präglas av hårdare spänningar kan aldrig vara ett argument mot ett FN-samarbete.

Det är tvärtom det tyngsta argumentet.


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM