ÅSIKT

Kristersson räknar med stöd från SD

Budgetbråket kan leda till kaos

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Sverige har fortfarande inte någon regering. De mest förhoppningsfulla tänker att saken ska vara ordnad redan nästa vecka, eller i vart fall innan riksdagen röstar om budgeten den 12 december.

Det skulle vara väldigt, väldigt bra. Inte minst därför att det effektivt skulle sätta stopp för Moderaternas försök att sabotera en ordnad regeringsbildning. Just budgeten är nämligen central.

I går presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson den budgetmotion partiet tänker försöka få majoritet för. I huvudsak handlar det om kända moderata ståndpunkter. Polisen ska få nya resurser. Om det är alla mer eller mindre eniga. Samma sak gäller satsningen på försvaret.

Vill sänka skatten

Moderaterna vill också använda tio miljarder kronor för ännu ett jobbskatteavdrag och dessutom sänka en rad andra inkomstskatter, framför allt för folk med höga inkomster.

Det är här det blir problem.

Det förslag som ligger på riksdagens bord är en övergångsbudget. I princip har årets siffror räknats fram. Det skapar osäkerhet och ingen tycker att det skulle vara bra politik. Men meningen är att en ny regering så fort den tillträtt ska gå in och göra förändringar så att till exempel myndigheter och kommuner får de pengar de behöver.

För att det ska fungera måste pengarna finnas kvar, och det finns en sak en ny regering inte kommer att kunna röra. Inkomstskatterna.

Övergångsbudgeten och dess begränsningar har kommit till för att ge en ny regering handlingsfrihet.

Vill begränsa utrymmet

Det är det utrymmet Ulf Kristersson vill begränsa genom att dela ut miljarder i skattesänkningar.

Om Moderaternas budget går igenom är pengarna borta och kan inte användas för att till exempel stärka skolan, äldreomsorgen eller sjukvården. Och den moderata budgeten kan verkligen gå igenom, med stöd av Ebba Busch Thors kristdemokrater och Jimmie Åkessons Sverigedemokrater.

Kristerssons försök att kidnappa budgetprocessen bygger på samma blåbruna allians som hans hittills misslyckade försök att inta Rosenbad.

Det skulle kunna bli en riktig röra.

Den bästa lösningen skulle naturligtvis vara om spelet om regeringstaburetterna på ett eller annat sätt kan avslutas innan Moderaterna ställer till ett budgetkaos ovanpå den osäkerhet som redan råder.

Klockan tickar.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM