Mejla

Ingvar Persson

Annie Lööf behöver träna på ödmjukhet

Förhandlingar via media är ingen bra idé

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Annie Lööf kan knappast ha känt sig uppmuntrad av gårdagens opinionssiffror från SCB. Visserligen leder hon det av partierna i den gamla Alliansen som förlorat minst på borgerlighetens sammanbrott, men helhetsbilden är allt annat än stimulerande för Lööf.

Moderater, Kristdemokrater och Liberaler förlorar väljare. Socialdemokraterna går framåt och det gör Sverigedemokraterna också. Skillnaden mellan det rödgröna blocket och partierna i den tidigare alliansen har inte varit så här stor sedan 2014. Dessutom befinner sig både Miljöpartiet och Liberalerna med fyraprocentsspärren inom felmarginalen.

Extraval kan sluta hur som helst

Ett extraval skulle kunna sluta på många sätt, men det finns inte mycket som talar för att den politiska mitten skulle komma ur det starkare. Man kan tycka att det skulle mana fram en viss ödmjukhet hos Centerledaren.

I stället valde Annie Lööf i går att på Aftonbladets debattsida avfärda Stefan Löfvens förslag till en uppgörelse som ett ”skambud”. Om inte Socialdemokraterna går med på mycket mer av Centerns förslag till ”liberala reformer” tänker Annie Lööf kommendera sina 31 riksdagsledamöter att rösta nej till Stefan Löfven.

Dubbelfel av centerledaren

Det kan vara ett riktigt dubbelfel av centerledaren. För det första kan man tycka att Ulf Kristersson redan demonstrerat problemet med regeringsförhandlingar via debattsidor eller Facebook. Hur svepande offentliga ultimatum än är formulerade leder de sällan framåt.

För det andra måste Annie Lööf inse att det finns gränser för vad Stefan Löfven kan acceptera. Om hennes krav avsiktligt ligger bortom de gränserna spiller hon inte bara sin egen och Stefan Löfvens tid. Hon spiller vår tid också.

I så fall skulle vägen mot extraval ligga öppen, i alla fall om inte centerledaren håller på med några konster för att ta sig ur sitt löfte om att hålla Jimmie Åkesson borta från makten.

Det är som sagt svårt att se vad Annie Lööf kan hoppas vinna på det.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett extraval skulle vända på alltihop

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Annie Lööf

Stefan Löfven

Alliansen

SCB, Statistiska centralbyrån