Mejla

Jonna Sima

Att bada i havet ska vara gratis

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVERIGE ÄR UNIKT De nordiska länderna är nästan ensamma i världen om att tillåta människor att bada, campa eller plocka svamp och bär var som helst. Men vår allemansrätt och möjligheten att kunna ha sol- och badsemester på cykelavstånd från hemmet, något Danny Saucedo gjorde som barn nära sitt hem i Stockholm, är ifrågasatt då flera markägare i landet börjat ta betalt för att nyttja vår ”rätt”.

Foto: MONTAGE

LEDARE

10 juli 2012. Allemansrätten

I en intervju med DN i söndags berättar popartisten Danny Saucedo om sin barndoms somrar med mamma och bror i Stockholm. ”Vi hade det inte så gott ställt när jag var barn, pengar för att åka i väg på långa resor fanns liksom inte. Det blev att vi semestrade hemma på Söder i stället.”

Sverige, och andra nordiska länder, är unika när det gäller allemansrätten. Även de utan pengar får sola och bada, vandra i skogen och plocka svamp. ­Havet, skogen och fjällen tillhör alla.

Det är inte många som vet, men den rätten är hotad. Danny Saucedo ska nog vara glad att han inte växer upp i dag.

Tog ut avgifter

Allemansrätten utmanas av starka ekonomiska intressen. I ett naturreservat

i Mora började en markägare förra vintern att ta ut avgifter av skidmotionärer. På Möllstorps camping på Öland måste gästerna betala en parkeringsavgift för att få tillgång till badstranden. Och på Saltsjöbadens friluftsbad, som ligger ­nära det välbärgade området Solsidan, kostar det 60 kronor i entré. Den avgiften ­måste du betala oavsett om du vill utnyttja ­anläggningens kallbadhus och bastu, ­eller om du bara vill ligga på stranden och bada i Östersjön.

Markägarna anser sig ha rätt att ta ut avgifter eftersom de äger marken och därför får göra vad de vill med den. Just så resonerar också ofta de som vill begränsa allemansrätten.

La fram förslag om kompensation

Förra året öppnade den tidigare miljöministern Andreas Carlgren (C) för att markägare ska kompenseras av exempelvis bärplockningsföretag.

Naturvårdsverket tog i juni initiativ till ett dialogmöte om allemansrätten. Syftet är att lösa intressekonflikten mellan de som äger marken och de som utnyttjar den för exempelvis turism och andra kommersiella aktiviteter.

Det är en viktig diskussion. Privata företag ska inte hur som helst få använda andras mark för att tjäna pengar. Allemansrätten handlar i stället om att­ privatpersoner och organisationer som scouter och friluftsfrämjandet ska ha fri tillgång till skog och natur, sjöar och hav. Det är bra om Naturvårdsverket gör detta tydligt.

”Är ju en privatägd strand”

På Öland och i Mora har människor protesterat mot avgifterna. Men på Saltsjöbadens friluftsbad har ingen klagat, enligt badets informationsansvarige. Nacka kommun, där Saltsjöbaden ligger, förstår inte problemet: ”Men det är ju en privatägd strand!”

Det är talande. I Saltsjöbaden har de råd. Men allemansrätten betyder faktiskt att alla barn, även de utan rika föräldrar, ska få bada i havet.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima