Mejla

Anders Lindberg

SD apar efter Ny Demokrati

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag på Aftonbladet debatt skriver Sverigedemokraterna att de numera är för det femte jobbskatteavdraget. För att finansiera det vill de spara på invandringen och bankerna. De vill också ge mer pengar till pensionärer och, i princip, alla andra.

Kärnan i Sverigedemokraternas utspel är att de vill sänka statens intäkter med Moderaternas skattepolitik och samtidigt öka statens utgifter dramatiskt. Denna mix, främlingsfientlighet, skattepopulism och mer åt alla har vi hört förut. Det som saknas är små dockor på hängda lapplisor, men i övrigt är det Ny Demokrati i repris.

Till bilden av att Sverigedemokraterna håller på att bli som Ny Demokrati hör också att de redan har en politisk vilde i riksdagen, William Petzäll, och att partiledningen just nu är fullt upptagna med att kuppa bort ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand.

Ny Demokrati satte mellan 1991 och 1994 det nu gällande rekordet i sönderfall och bråk på alla nivåer. Nu har Sverigedemokraterna tagit upp matchen.

I artikeln skriver Sverigedemokraterna att de "under kommande budgetperiod [skapar] ett reformutrymme på långt över hundra miljarder kronor". Siffran har hängt med sedan 2011. Då ställde Sverigedemokraterna ett stort antal frågor till Riksdagens utredningstjänst om "invandringens kostnader". Utifrån den data de fick klippte och klistrade de ihop ett beräkningsunderlag där de lagt ihop siffror från fyra olika år till hundra miljarder. Nu har denna hemsnickrade beräkning blivit grunden i hela skattepolitiken.

Men, det är viktigt att påpeka. Siffran är alltså ren fejk. Pengarna finns helt enkelt inte.

Förutom de hundra miljarderna ska Sverigedemokraterna spara 35 miljarder genom att dra bort de statliga pengarna i bankernas stabilitetsfond.

Stabilitetsfonden skapades av en enig riksdag 2008 efter den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollaps och den efterföljande finanskrisen. Sverige är idag ett av få länder i Europa som har ett fungerande banksystem.

Man kan alltid föra en diskussion om hur avgiften till stabilitetsfonden ska vara utformade. Men att ta 35 miljarder ur systemet och sätta sprätt på dem är knappast seriöst.

Detta är alltså Sverigedemokraternas finansiering. Den ska räcka till bland annat ett femte jobbskatteavdrag, ökade pensioner och mer pengar till äldreomsorgen. Förutom allt annat partiet vill satsa på, som krimminalpolitik och försvar.

Av ett riksdagsparti bör man kunna förvänta sig mer. Å andra sidan var Ny Demokrati också ett riksdagsparti.

En mandatperiod.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg