Frizoner är en riktigt dålig idé

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rosengård i Malmö – tänkbar ”frizon”.
Rosengård i Malmö – tänkbar ”frizon”.

13 augusti 2012. Frizoner

När Anders Borg i förra veckan kom tillbaka till jobbet fanns det arbetsuppgifter att ta itu med. En av de första var att ta emot den utredning om ekonomiska frizoner som finans­ministern beställt.

Förslaget är enkelt. Med skatte­lättnader ska företag lockas till områden och stadsdelar där arbetslösheten är hög, socialbidragstagarna många och andelen lågutbildade stor.

I klartext handlar det om fattiga förorter. På det viset hoppas utredarna – och finansministern – bryta utanförskap och segregation.

Slöseri med skattepengar

Det finns massor av skäl att tro att Borgs frizoner tvärtom kommer att förstärka problemen. Förslaget bygger på en märklig föreställning om vad som skapar arbetslöshet, fattigdom och segregation. Som om det skulle sitta i väggarna.

Dessutom skulle frizonerna bli ännu ett slöseri med skattepengar. På det sättet är de ganska typiska för Anders Borgs försök att skapa sysselsättning.

Breda skattesubventioner som smetas ut över stora grupper, antingen de behövs eller inte. Så är det med de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar, med rut- och rot-avdragen och med den sänkta momsen på krogarna.

De flesta som omfattas skulle säkert ha fått jobb i alla fall, och när någon faktiskt får ett arbete på grund av subventionerna är det ofta på någon annans bekostnad.

Ekonomerna pratar om dödviktseffekter och undanträngning.

När det gäller frizonerna finns till och med dödvikts­effekterna inskrivna i förslaget. Tre fjärdedelar av personalen i de skattesubventionerade företagen i förorterna ska kunna bo på annat håll. Och varför skulle just dessa företag vara mer intresserade av att anställa långtidsarbetslösa, social­bidrags­­tagare eller låg­utbildade?

Jämfört med sänkningen av krogmomsen eller den sänkta arbetsgivaravgiften för unga skulle frizonsexperimentet bli billigt. Men det blir precis lika ineffektivt.

Andra åtgärder finns

Det finns andra åtgärder, till och med i den Anders Borgska verktygslådan. Nystartsjobben – från början en idé från LO – innebär till exempel att subventionerna följer den individ som behöver stöd.

Men nystartsjobben skapades för snart sex år sedan, när regeringen var ny.

Nu är det breda och ineffektiva skatterabatter som gäller, när Anders Borg får välja.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.