Ledare

S måste prata om politik – inte form

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I want ...you? Socialdemokraterna måste hitta nya former för det politiska arbetet – och för hur man väljer personer till olika förtroendeuppdrag. För tillfället ligger den bollen hos Carin Jämtin.
I want ...you? Socialdemokraterna måste hitta nya former för det politiska arbetet – och för hur man väljer personer till olika förtroendeuppdrag. För tillfället ligger den bollen hos Carin Jämtin.

LEDARE

24 JANUARI 2012. Krisen i S

Diskussionen om formerna för nästa ­ordförandeval i Socialdemokraterna ­pågår för fullt. I går meddelade parti­sekreterare Carin Jämtin att partistyrelsen på ­fredag kommer att besluta hur den processen ska se ut.

Det ställs krav på ökad öppenhet och en moderniserad valprocess. I grunden är detta positivt. Slutenheten och ­hemlighetsmakeriet kring Håkan Juholt ger inte mersmak.

Socialdemokraterna behöver hitta nya former för det politiska arbetet och för hur man väljer personer till olika förtroendeuppdrag. Dessa måste ge betydligt fler personer insyn och inflytande.

Ett år för sent

Detta är en diskussion som borde ha tagits direkt efter valet av Håkan Juholt och den massiva kritik valberedningens arbete då fick. Att utveckla nya former för personval inom ett politiskt parti tar tid och kräver bred förankring.

Att snabbt, och under pågående kris, ändra reglerna för hur partiordförande väljs är inte riskfritt. Lockelsen att skapa ett valsystem som passar en viss kandidat eller gruppering är självfallet stor. Särskilt om det sker samtidigt som olika kandidater börjar utkristallisera sig.

I praktiken kan Socialdemokraternas partistyrelse välja mellan att själva utse en partiordförande eller att utlysa en extrakongress.

Flera steg

Utlyser Socialdemokraterna extrakongress måste man först kalla samman ett förtroenderåd för att utse en valberedning som sedan behöver få tid på sig att arbeta.

Vill man att processen ska vara öppnare än förra gången måste man dessutom ta fram nya riktlinjer för valberedningens arbete.

Båda sätten att välja partiordförande är fullt möjliga, men en extrakongress innebär att Socialdemokraterna står utan ledare under flera månader och att Sverige i praktiken står utan opposition.

Det är tveksamt om partiet klarar det. Det är även tveksamt om mer diskussion om interna processer verkligen är ­lösningen på Socialdemokraternas problem.

Snarare bör man börja prata politik igen. Och ge regeringen en match om jobben, välfärden och Sveriges ekonomi.

Det var ett tag sen.

Vänta – men börja jobba nu

Därför är det rimliga att partistyrelsen nu väljer ny partiordförande för Socialdemokraterna tills nästa ordinarie kongress.

Den kongressen är dessutom redan nästa år. Oavsett vad som görs nu måste den kongressen ändå ta ställning till partiordförande enligt alla konstens regler.

Carin Jämtin betonade på gårdagens pressträff att läget är extraordinärt. Det är naturligtvis riktigt, att en parti­ordförande avgår med omedelbar verkan har aldrig hänt förut.

Men i god tid innan nästa kongress måste valsystemet moderniseras.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!