Mejla

Anders Lindberg

Utred Natos brott mot krigets lagar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Ingen ska stå över lagen. Inte Nato, inte USA, inte Sverige.”

SKULLE HA SKYDDATS Anhöriga uttrycker sin sorg efter att elva civila libyer dödats i en misstänkt Nato-ledd flyg­attack i Tripoli den 14 maj 2011. Amnesty har dokumenterat 55 döda civila i luftangreppen.
SKULLE HA SKYDDATS Anhöriga uttrycker sin sorg efter att elva civila libyer dödats i en misstänkt Nato-ledd flyg­attack i Tripoli den 14 maj 2011. Amnesty har dokumenterat 55 döda civila i luftangreppen.

Den 11 mars mördade den 38-årige amerikanske sergeanten Robert Bales 17 personer

i två byar i den afghanska provinsen Kandahar. Nio av dem var barn.

I fredags åtalades han för morden liksom för mordförsök på ytterligare två vuxna och fyra­ barn. Om han fälls riskerar han dödsstraff.

I går blev det känt att amerikanska staten kommer ersätta varje förlorat liv med 50 000 dollar. En klen tröst för familj och släktingar.

Robert Bales är ett extremt exempel. Både för det han gjort och för att han faktiskt åtalas.

Sticker i ögonen

I november förra året angrep Natoflyg två pakistanska gränsstationer och dödade 24 soldater. Attacken skedde av misstag och har utretts av den amerikanska militären. De konstaterar att fel begicks på båda sidor men väljer att inte åtala någon.

Problemet är att trovärdig­heten när den amerikanska mili­tären utreder sig själv är bristfällig. Att ingen sägs bära ansvaret när Nato trots allt dödat 24 personer sticker i ögonen.

Än mer allvarlig är den kritik som en av världens tyngsta människo­rättsorganisationer, Amnesty­ International, riktade mot Nato förra veckan. På årsdagen av att flyginsatsen påbörjades i Libyen publicerade Amnesty­ rapporten: ”De glömda offren för Natos flygattacker”.

Även Sverige deltog

Den 17 mars 2011 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1973 som auktoriserade att ”alla nödvändiga medel” fick användas

i Libyen. Två dagar senare inleddes­ en omfattande militär insats i Libyen där även Sverige kom att delta med flygspaning. Syftet var att skydda civila och upprätthålla en flygförbudszon över Libyen. Insatsen bidrog till att Muammar Gaddafis regim störtades.

Även om Nato försökte förhindra att civila dödades så drabbades många oskyldiga. Under januari och februari i år har Amnesty undersökt vad som hände på plats i Libyen.

Amnesty har dokumenterat 55 döda civila i luftangreppen, inklusive­ 16 barn. I rapporten framgår att detta är toppen av ett isberg. Det finns fler rapporter om möjliga dödsfall som inte har kunnat utredas fullständigt.

Måste utredas

Amnesty rapporterar om Nato­anfall på privata bostäder och jordbruksområden utan militära kopplingar. I en attack, mot byn Majer utanför Misrata, dödades 34 civila. Nato uppger att målet var legitimt men har inte kunnat visa belägg för någon militär anknytning.

Nato står inte över lagen. Det gör inte heller Sverige, som deltog i insatsen. De rapporter om civila dödsfall som nu kommer från Amnesty, och andra, måste­ därför utredas av en obereoende aktör.

Alla misstänkta brott måste utredas. Inte bara de som har begåtts av förloraren.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg