ÅSIKT

Dyra, dåliga – och snart döda apotek

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det finns något tragikomiskt i att läsa om vad som hänt med de svenska apoteken sedan avregleringen”

Foto: KRISTER HANSSON
Går inte som tänkt Fler apotek och billigare medicin utlovades av Göran Hägglund (KD) när apoteksmarknaden avreglerades för snart tre år sedan. I går rapporterade Sveriges Radio att många apotek i glesbygden kommer att stängas nästa år på grund av bristande lönsamhet. Dessutom har Konsumentverket rapporterat att svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit.

När den borgerliga regeringen för snart tre år sedan bestämde sig för att avreg­lera apoteksmarknaden var det många som applåderade. Fler apotek, billigare medicin och möjligheten att kunna köpa ­huvudvärkstabletter även på en söndag, ­lovade socialminister Göran Hägglund (KD).

Varningarna från Norge, där en av­reglering resulterat i oligopol och prischock, viftades bort.

”Lönsamheten är dålig”

I går rapporterade Sveriges Radio att många apotek i glesbygden kommer att stängas nästa år på grund av bristande lönsamhet. I statens ägardirektiv är alla apotek, även de privatdrivna, skyldiga att hålla öppet fram till mars 2013. Därefter får apoteksägarna göra hur de vill – sälja eller lägga ner.

Andreas Rosenlund, informationschef på privata Kronans droghandel, säger till radion:

– Lönsamheten är dålig. Det är svårt att rekrytera farmaceuter. Då finns det liksom ingen grund att driva ett apotek vidare.

I en rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som kom i april skriver man att regeringens mål om mångfald på apoteksmarknaden kommer att bli svårt att uppnå. I samma rapport skrivs att ”mycket få nya apotek öppnat i glesbygdsområdena”. I klartext: ni som bor i landsbygden kan vänta er apoteksdöd från och med nästa vår.

Det var ju inte så det var tänkt. Hundra apoteksblommor skulle blomma och i hålor där man aldrig tidigare kunnat ­köpa hostmedicin skulle man kunna ­göra det hur enkelt som helst.

Kryllar av apotek i storstäderna

Men sedan avregleringen 2009 har det bara öppnats två apotek på helt ny orter, ett i Insjön och ett i Älmsta. I landets storstäder, däremot, har det öppnat ett apotek i varje gathörn, där man kan köpa ­krämer, vitaminvatten och tuggummin som gör att man blir snygg.

Det finns något tragikomiskt i att läsa om vad som hänt med de svenska ­apoteken sedan avregleringen.

Priserna på receptfria läkemedel har inte sjunkit, utan i en del fall ökat dramatiskt. Farmaciförbundet har larmat om att arbetsmiljön och kundsäkerheten försämrats.

Ett bristande förtroende

Konsumentverket har rapporterat att svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit eftersom man upplever att man får sämre råd, stöd och information av apotekspersonalen. Enligt regeringens egen utredning har det blivit svårare att få tag i receptbelagda mediciner inom rimlig tid.

I november i fjol avslöjade Svenska Dagbladet att riskkapitalägda apotek i hemlighet slussar stora belopp till skatte­paradis. Sedan låtsas de som att ­bolagen går dåligt och får miljon­subventioner av staten.

Det är svårt att skaka av sig känslan av att priset för regeringens apoteks­äventyr blivit alldeles för högt.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM