Mejla

Anders Lindberg

Åkesson visar sitt intoleranta ansikte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson (SD).
Jimmie Åkesson (SD).

LEDARE

2 JULI 2012. Almedalen

Jimmie Åkesson hade inget förband. I stället spelades partiets valsång från 2010: ”Vi tar till­baka vårt land”.

Föreställningen att vi lever i ett land ockuperat av främmande makter är så galen att den egentligen inte har i en ­seriös politisk diskussion att göra. Än mindre från Olof ­Palmes gamla scen i Almedalen. Och definitivt inte mindre än ett år efter massakern i Norge.

Har rötterna i nynazism

Jimmie Åkesson inledde poli­tikerveckan i Visby med att kalla arabiska våren och det egyptiska presidentvalet för en ”andra muslimsk erövring” av Egypten. Han jämförde rege­ringens och Miljöpartiets överenskommelse om att bland ­annat barn till papperslösa ska få sjukvård, på samma villkor som andra barn, med ”Lyx­fällan”. Han slog fast att han minsann inte tänker ”integreras” med någon, samt att välfärd och mångfald är en omöjlig kombination.

Sverigedemokraterna har ­sina rötter i den svenska nynazismen. Men det var länge sedan en sverigedemokratisk företrädare på nationell nivå var så ­öppet intolerant som Åkesson var i går. På lokal nivå är det dock vardagsmat.

Som Sven-Erik Karlsson från Sverigedemokraterna i Högsby som gjort upprepade utspel om att Sverige borde bevilja Anders Behring Breivik politisk asyl.

Harmonin fanns aldrig

Eller Sverigedemokraternas hemsida i Tomelilla där ord­föranden Håkan Malmgren kallat ensamkommande flyktingbarn ”skäggbarn” och ”lycksökare”. Och i juni dömdes riksdagsledamoten Thoralf Alfsson för förtal av en meningsmotståndare på sin blogg.

I sitt tal lånade Jimmie Åkesson retorik från Per-Albin Hansson och talade om ett harmoniskt samhälle utan inre spänningar. Det är detta land han vill ta tillbaka.  Problemet är att det aldrig funnits.

Mest osanna någonsin

Sverige har tvärtom utvecklats till ett av världens rikaste länder genom vår öppenhet och nyfikenhet. Det är genom ut­byte, handel och invandring som exportlandet och industrilandet Sverige vuxit fram. Sverigedemokraternas vision om stängda gränser är en stryp­snara på allt vad utveckling och ekonomisk tillväxt heter.

Och historiskt sett alltså ­ytterst ”osvensk”.

På scenen bakom Jimmie Åkesson stod med stora bokstäver ”ingen lämnas utanför”.

Den mest osanna slogan ­något svenskt parti har använt.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg