Eva Franchell

Schlingmann borde gå på bio

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sanningen kommer fram Per Schlingmann och alla andra politiker som jobbar med pr borde se Fredrik Gerttens film ”Big boys gone bananas”. Vi vet att i det öppna Sverige kommer sanningen alltid fram. Illustration: Paul Wallander
Sanningen kommer fram Per Schlingmann och alla andra politiker som jobbar med pr borde se Fredrik Gerttens film ”Big boys gone bananas”. Vi vet att i det öppna Sverige kommer sanningen alltid fram. Illustration: Paul Wallander

Det är många som borde gå och se Fredrik Gerttens nya bananfilm. Per Schlingmann till ­exempel och alla de politiker som nyss blivit pr-konsulter. Hela regeringskansliet borde faktiskt gå och se filmen som heter ”Big boys gone bananas”.

Filmen handlar om Fredrik Gerttens kamp för att få visa sin dokumentärfilm om arbetarna som blev sjuka när bananbolaget Dole besprutade plantagerna i Nicaragua.

Handlar om pr

När Fredrik Gertten insåg att banangiganten skulle göra precis vad som helst för att stoppa filmen, då gjorde han en film om sin kamp mot Dole. Det ­vore fel att kalla den nya filmen Bananas 2 för det handlar inte om bananer längre, nu handlar det om pr.

Big boys beskriver hur pr-konsulterna nästan krossade Fredrik Gertten, hans kollegor och ett litet svenskt filmbolag. Spinnet gick över hela världen, Gertten var opålitlig och naiv, hans kollega hade dålig ekonomi.

Varenda svensk journalist som skrev om filmen blev kontaktade av Dole som nästan lyckades med sitt karaktärsmord.

Räddades av journalister

I sista stund räddades Fredrik Gertten av de goda journalisterna, hamburgerkedjan Max, matkedjan Ica samt den svenska riksdagen. Journalisterna för att de struntade i ­Dole, Max för att de slutade sälja ­Dole, Ica för att de vågade ta ­diskussionen och riksdagen för att de visade filmen.

Medier, företag och samtliga politiska partier gick samman för yttrandefriheten. De ville att filmen skulle visas.

Sverige har världens åttonde största pr-verksamhet. Det maskineri som nästan krossade en svensk filmare snurrar överallt i Sverige. Dolda agendor och nertystade skandaler, ja Per Schlingmann omvandlar just nu regeringskansliet till ett enda stort pr-företag.

Varenda tjänsteman ska bli en agent för alliansregeringens ­politik.

Det kan behövas nu när den borgerliga politiken nafsar medelklassen i hasorna. Så länge det bara var sjuka och ­arbetslösa förortsbor som drabbades struntade regeringen i protesterna mot A-kassa och sjukpeng.

Men nu är det tjänstemännen som börjar bli oroliga. Nu är det de som tvingas ta osäkra projektjobb, som inte vågar köpa lägenhet och skaffa barn. Per Schlingmann är rädd för att medelklassen ska sluta shoppa för då stannar hans Sverige.

Ett slutet fort

Det är därför han bygger om regeringskansliet till ett slutet fort där tjänstemännen bara ska presentera glättiga framtids­bilder av Sverige.

Men vi som har sett Fredrik Gerttens film vet att det inte funkar så. I det öppna Sverige kommer sanningen fram, förr eller senare.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln