Tolgfors offras för att slippa frågorna

Publicerad 2012-03-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

tog farväl med en klyscha Att Sten Tolgfors avgång har något med hans barn att göra är nog tyvärr ännu en halvsanning.

30 MARS 2012. Saudiaffären

I går avgick Sten Tolgfors som försvarsminister. Inte en dag för tidigt. Samtidigt är inte skandalen med den hemliga vapen­fabriken till Saudiarabien utredd än.

Politiker som hävdar att de inte gjort något fel samtidigt som de avgår med hänvisning till sina barn väcker oftast ­frågor. Som till exempel: vad finns det mer?

Att Fredrik Reinfeldt nu gör sig av med Sten Tolgfors är ett led i regeringens krishantering. Syftet är att vi i media ska ­sluta ställa besvärliga frågor om det politiska ansvaret i Saudiaffären.

Sågs som ett svek

När Ekot i början av mars avslöjade ­planerna på en hemlig vapenfabrik till Saudiarabien väckte det bestörtning. Ett så nära samarbete med en av världens mest brutala diktaturer står i strid med viktiga värderingar om mänskliga rättigheter och demokrati.

Dessutom har flera partier i regeringen, främst Folkpartiet, sedan länge ­profilerat sig mot liknande samarbeten. Vapenfabriken uppfattades som ett stort svek av många.

Att projektet var känsligt verkar alla inblandade varit medvetna om. Det var därför den statliga myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, inte skulle ha ansvaret för att hjälpa Saudierna. Istället bildades ett särskilt bulvanbolag, SSTI, som fick fungera som buffert mellan Sverige och Saudiarabien. Enligt källor till Ekot startades bolaget med hjälp av en stor summa pengar i kontanter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Pengar som sedan ska ha betalats tillbaka till FOI.

Halvsanningar och lögner

När projektet avslöjades förnekade först FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind all kännedom. Sedan försökte försvarsminister Sten Tolgfors och handels­minister Ewa Björling i en debattartikel i Svenska Dagbladet framställa bulvanbolaget SSTI som en nyhet. Det ”väckte frågor” skrev de. Men det var ingen nyhet för regeringen. Tolgfors hade själv känt till upplägget redan 2010.

Så där har det hållit på sedan början av mars, dimridåer, halvsanningar och rena lögner i en enda röra. Det är stilenligt att Sten Tolgfors avgår efter detta med att hänvisa till sina barn. Som om avgången inte tvingats fram av hans övriga misstag. En sista halvsanning som avskedspresent till svenska folket.

Frågorna finns kvar

Men det finns flera frågor kvar att ställa.

Vad visste egentligen försvarsdepartementet om James Bond-upplägget med hemlig vapenfabrik, bulvanbolag och väskor med kontanter? Någon har ju ­fattat besluten. Vem?

Både Carl Bildt, ansvarig för relationerna med Saudiarabien och Ewa Björling, ansvarig för vapenexporten spelar okunniga. Är det sant?

När informerades statsrådsberedningen som samordnar allt viktigt i regeringskansliet? Har Reinfeldt vetat, godkänt eller mörklagt?