ÅSIKT

Hur annorlunda är John Kerry?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: John Kerry har varit hyfsat tydlig när det gäller inrikespolitiken men i tal om utrikespolitik har han varit svävande.
LEDARE

”Jag accepterar nomineringen”. På torsdag ska John Kerry säga de magiska orden och 100 000 ballonger fylla Fleet Center i Boston. När hemmasonen tackar ja till att bli partiets presidentkandidat kommer de församlade demokraterna att jubla. Bör omvärlden också göra det?
John Kerry har inte råd att framstå som opatriotisk

John Kerry har medvind i opinionsundersökningarna. Kanske kan han lyckas i den svåra uppgiften att besegra en sittande president i orostider. Många skulle känna lättnad över att slippa ytterligare fyra år med Bushadministrationens aggressiva utrikespolitik.

Positivt budskap

Svårare är det att veta var demokraten från Massachusetts står i enskilda sakfrågor. Kritik av Bush har hittills varit valkampanjens huvudtema. Nu är det dags för ett positivt budskap. Vi ska berätta vad vi själva vill göra, mindre om republikanernas brister, lyder påbudet till talarna på konventet. Frågan är hur många svar väljarna kommer att få när huvudpersonen själv kliver upp på podiet.

Löften om inrikespolitiken har varit hyfsat tydliga under kampanjen. Alla ska få tillgång till bra sjukvård, skolorna i utsatta områden måste rustas upp, fler människor få jobb. Den stora miljöorganisationen Sierra Club lovordar John Kerrys miljöprogram.

De utrikespolitiska linjetalen innehåller däremot fler svepande formuleringar än konkreta besked. Kanske är det inte så märkligt i ett USA där skräcken för nya terrordåd färgar debatten.

Det är en sak att kritisera George W Bush för att ha dragit in USA i ett förhastat och ogenomtänkt krig mot Irak. Det möter ett gensvar hos stora delar av den amerikanska allmänheten som dagligen får rapporter om fler dödade amerikanska soldater.

Däremot har inte John Kerry råd att framstå som ”opatriotisk” eller ”svag i försvarsfrågor”. Han föreslår satsningar på militären och påminner ständigt om sin tid i Vietnam. ”Styrka och säkerhet”, lyder mantrat.

Östkustliberalen vill bryta bilden av ett USA som hänsynslöst driver igenom sin egen dagordning. Dagens amerikanska motstånd mot miljöavtal, nedrustningsförhandlingar och kvinnors rättigheter ska vändas till en mer konstruktiv politik.

Missionär fanatism

Det betyder inte att Kerry alltid skulle känna sig bunden av FN-stadgan om USA:s nationella säkerhet anses hotad. Hans försvar av Israel ger föga hopp om en radikalt ändrad amerikansk politik i Mellanöstern.

John Kerrys positiva grundsyn på internationellt samarbete står ändå i bjärt kontrast till de neokonservativa krafterna i Bushadministrationen och deras missionära fanatism. Därför ger nomineringen hopp åt alla som tror på ett starkare FN och på internationell rätt. Det är hög tid att förbereda ett program för samarbetet med en demokratisk president i Vita huset.

ME