Mejla

Eva Franchell

Feministerna tar plats i riksdagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För första gången i en riksdagsdebatt är de två huvudmotståndarna kvinnor. Oppositionens Anna Kinberg Batra ställs mot Socialdemokraternas Magdalena Andersson.
Foto: Illustration: Paul Wallander
För första gången i en riksdagsdebatt är de två huvudmotståndarna kvinnor. Oppositionens Anna Kinberg Batra ställs mot Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Fyra kvinnor mot fyra män.

Dagens ekonomiska riksdagsdebatt blir den mest jämställda någonsin. För första gången är de två huvudmotståndarna kvinnor, det blir Socialdemokraternas Magdalena Andersson mot Moderaternas Anna Kinberg Batra.

Ett intressant möte, inte bara för att de är kvinnor. Magdalena Andersson är ny finansminister och Anna Kinberg Batra den nya oppositionsledaren. För första gången sedan valet kan vi hoppas på en riktig politisk debatt.

Socialdemokraternas stöd- och samarbetspartier representeras också av kvinnor. Ulla Andersson (V) och Janine Alm Ericsson (MP) tar debatten och vi kan se det som ett tecken. De rödgröna i riks­dagen är feminister även i praktiken.

Kommer att leta blottor

Men därmed är inte hela segern vunnen. Anna Kinberg Batra är en skicklig ­debattör, en taktiker som kommer att ­leta efter sin motståndares blottor. Om ­Magdalena Andersson ska klara debatten måste hon skippa snacket om tomma ­lador och börja prata politik. En social­demokratisk finansminister måste ha ett stort hjärta och en politisk vision som handlar om både jämlikhet och stöd till ensamstående småbarnsmammor. Framför allt måste man vara tydlig.

Kaos i Anderssons bugdet

Hittills har Magdalena Anderssons första budget präglats av rätt mycket kaos.

Förslag har presenterats i förväg lite huller om buller. Ena dagen är det cancervården som fått pengar och nästa dag har det handlat om lastbilstrafik. Det har ­varit svårt att få överblick och att förstå att ­Sverige faktiskt blir lite bättre med den här nya regeringen.

Stefan Löfven borde anställa en Sosse-Schlingmann. Någon med överblick som kan samordna och presentera politiken så att väljarna förstår.  Den gamla borger­liga regeringen ägnade sig mycket skickligt åt denna sorts skedmatning av ­politiken: minst en nyhet per dag.

När den nya regeringen försöker sig på samma taktik blir det bara rörigt. Kanske beror det på att samarbetspartiet Miljöpartiet och stödpartiet Vänsterpartiet fortfarande har kört sina egna race. Och det blir lite udda när Ulla Andersson i Vänsterpartiet presenterar en regeringsnyhet trots att hon inte sitter i regeringen.

För att travestera gamle kommunist­ledaren C H Hermansson: någon jävla ordning ska det vara även i en regering.

Innehåller mycket hjärta

I dag är det Magdalena Andersson som får ta kontroll över sin budget. Den innehåller faktiskt mycket hjärta, mer pengar till förlossningsvård, gamla och cancersjuka. Pengar till minskade klimatutsläpp och – äntligen – mer pengar till de arbetslösa.

Tryck en broschyr, lägg ut det på nätet. Berätta för världen att det här är en bra politik.

Reporter: Eva Franchell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN