ÅSIKT

Beatrice Ask ignorerar poliser som protesterar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: INGA BJÖRK
Tusen poliser är redo att säga upp sig om inte deras villkor blir bättre.
LEDARE

Alla har en åsikt om polisen. På middagar och i diskussioner brukar egna berättelser och åsikter om hur polisen borde arbeta dyka upp. Just nu pågår ett uppror. Minst tusen poliser har sagt att de säger upp sig ifall inte ingångslönen höjs till 25 000 kronor före januari 2015. Poliser vittnar dessutom om rädsla för att våga säga ifrån och dåligt förtroende för ledningen. Det är en kår i kris, rapporterade Aftonbladet i dag. Justitieminister Beatrice Ask (M) har inte velat kommentera detta till tidningen utan hänvisar till en gammal intervju.

"Var är vår justitieminister?"

– Läget har varit allvarligt för polisen länge, men nu är det riktigt kritiskt. Att Beatrice Ask väljer att inte kommentera det är häpnadsväckande. Ingen kan ha missat hur situationen inom svensk polis är. Var är vår justitieminister? Var är vår rikspolischef? säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Aftonbladets ledarsida.

Ingångslönen för en polis är 21 300 kronor. Precis som sjuksköterskor förväntas de ofta ha ett kall för sitt arbete. Att hjälpa ska vara lön nog, ungefär. Att många dessutom har lågt förtroende för ledningen och inte vågar ifrågasätta av rädsla skapar dåliga förutsättningar för att bygga en bra poliskår. Det riskerar att inte locka till sig de bästa och att bra poliser inte vill stanna kvar.

Har varnat för detta

Protesterna går att avfärda med att missnöjda kan byta yrke. Men Sverige måste ha ett fungerande polisväsende, det finns inget alternativ. Nu kan kåren tappa kompetens som tagit år att bygga upp.

– Det vi har varnat för håller på att ske. Med rätt förutsättningar kan vi bli en av världens bästa poliskårer. Men då krävs högre lön för att behålla erfarenhet och att utbildningen sker på högskola. Det har den här regeringen vägrat gå med på, säger Lena Nitz.

Beatrice Ask måste svara

Poliser räddar, tröstar, jagar och hjälper. De har monopol på att använda våld i samhället. Vi ställer höga krav på polisen. Vi räknar med att de kommer när det behövs och att de sköter sitt arbete. Då har poliser också rätt att ställa krav på sin arbetssituation. Beatrice Ask måste ge besked om hur hon ser på protesterna. För om ingen lyssnar och tusentals poliser säger upp sig händer en enda sak. Alla som ringer efter hjälp blir förlorare.

Linnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM