ÅSIKT

Höj skatten innan allt rasar samman

Foto: OHÅLLBART TRANSPORTSYSTEM Vi måste hitta vägar framåt, tillsammans.
LEDARE

24 MARS 2015. Välfärdssamhället

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De kommande fem åren skulle det behöva byggas drygt 430 000 bostäder i Sverige, enligt en kalkyl från de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo. Det är över 180 000 fler än regeringens ambitiösa planer, ett helt nytt Malmö.

Varenda dag de närmaste fem åren – vardag som helg – skulle 240 lägenheter behöva bli färdiga. Sedan tillkommer naturligtvis renoveringsbehovet, inte minst i miljonprogrammet.

Häromdagen kunde SVT avslöja att Trafikverket planerar att dra in eller kraftig minska underhållet på 42 järnvägssträckor. En statlig utredare har dessutom misslyckats med att ta reda på hur anslagen till underhåll egentligen används. Trafikverket kan helt enkelt inte svara på vart pengarna tagit vägen.

Underhållet har havererat

Det trots att just underhållet av den svenska järnvägen sedan länge har havererat, och trots att alla – precis alla – anser att just järnvägen är en viktig del av ett hållbart transportsystem.

Sverige är det land i Europa som har högst andel av befolkningen som är över 80 år och samtidigt som det är fantastiskt ställer det krav på både vården och omsorgen.

Förra året kunde den tidigare LO-ekonomen Dan Andersson visa att resurserna till äldreomsorgen minskat med fem procent sedan 1993, mätt som andel av BNP. Behoven är förstås mycket större.

Omkring 100 000 personer, till största delen kvinnor, tvingas minska sin arbetstid för att omsorgen alls ska fungera.

Vård – men inte för de sjuka

Sjukvården kämpar med behovet av personal, vårdplatser och resurser i allmänhet. Inte ens barn med cancer kan vara säkra på att få en vettig vård. I Stockholm hänvisades förra året ett 50-tal cancersjuka barn till andra orter för att få behandling.

I en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting konstateras att en majoritet av de tillfrågade anser att de har tillgång till den vård de behöver. Dessvärre gäller det inte riktigt för dem som ”har dåligt hälsotillstånd”, alltså är sjuka.

Hur kan det inte vara tid för politiska reformer, social ingenjörskonst och reformistiska visioner?

Politik – och skattepengar

Det är så uppenbart. De problem människor talar om i verkligheten har samma lösning. Vi måste hitta vägar framåt tillsammans, med politik och skattepengar.

Hur kan en vänsterregering inte ta möjligheten att presentera de svaren?

Bortom problem som statliga utredningen, trilskande myndigheter och ett motsträvigt parlament måste ju en regering kunna presentera lösningar på tidens utmaningar, och just nu är de lösningarna klassisk välfärdspolitik.

Det har ju faktiskt fungerat förut.

ARTIKELN HANDLAR OM