Ballonger, basdunk – och bluff om jobben

Alliansens konvent börjar med disco och slutar med siffertrix.

Det viftades med ballonger, det spelades daterad diskomusik, det berättades sedelärande historier, det klappades i händerna och Moderaternas partisekreterare Kent Persson gick runt och mös.

De kallade det konvent, men jippot i Järla i dag var väl mest av allt en presskonferens på lyckopiller.

Man borde inte bli förvånad.

En brakpackad fest

När våra regeringspartier gör något ihop så måste det göras i den mest vulgära av inramningar: den brakpackade företagsfesten. Det är nämligen någon som fått för sig att det bara är så man kan visa omvärlden att man är en samarbetande regeringsfähig koalition.

Och när företagsledarna - Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Göran Hägglund och Jan Björklund - klev upp på scenen väntade man nästan på att någon skulle dra i gång "Temperaturen".

I 40 minuter ägnade de sig sedan partiledarkvartetten åt att berätta hur illa de tycker om Socialdemokraterna (jubel!), Miljöpartiet (jubel igen!) och Vänsterpartiet (dubbeljubel!).

Och när de sedan berättade hur bra de själva är så blir publiken - som består av partiavlönade tjänstemän - galen av glädje.

Sedan kommer då nyheten: År 2020 så vill den borgerliga alliansen att fem miljoner svenskar ska ha ett jobb. Djärvt, särskilt som de satsningar man presenterar för att nå målet bara beräknas kosta 60 miljoner.

Inget man kan "förvanska"

Men ni behöver inte vara rädda. I sin prognos för år 2020 spår Konjunkturinstitutet kommer nästan fem miljoner ha jobb, så målet lär nås.

Det viktigaste beskedet från i dag är att alliansen nu helt struntar i arbetslösheten. När jobben ska bli fler lämnar man inga procentmål för hur hög eller låg arbetslösheten ska vara. Det går nämligen att "förvanska", menar Fredrik Reinfeldt.

Men det går inte att blunda för att arbetslösheten i dag är över 8 procent. Det går inte att låtsas som om över 400 000 personer inte är arbetslösa. Det går inte att blunda för att över 120 000 personer är långtidsarbetslösa och att över 60 000 personer som kan och vill jobba har varit utan jobb i två år.

De personliga tragedier och den desperation som ryms i de här siffrorna är inget man "förvanska", statsministern.

Siffertrixar vidare

I stället vill Fredrik Reinfeldt prata om sysselsättningen, som ju har ökat sedan hans regering tillträdde. Men det har befolkningen också, så andelen som är sysselsatt är ungefär på samma nivå nu som den var 2006.

Det här är vad Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att bråka om i valrörelsen, hur man ska mäta och prata om folk som har jobb och inte har jobb.

Att den svenska sysselsättningsgraden är högst i hela EU - något borgerliga gärna vill prata om när arbetslösheten kommer på tal - beror på att kvinnor i större utsträckning finns på arbetsmarknaden här än i många andra länder.

Men tror någon att kvinnors arbetsmarknadsdeltagande gynnas av en regering som satsar på vårdnadsbidrag, är motståndare till rätt till heltid och individualiserad föräldraförsäkring samt är helt ointresserade av att bygga ut barnomsorgen?

Bäst att blåsa upp några nya ballonger, dansa och siffertrixa vidare.

Följ ämnen i artikeln