Mejla

Anders Lindberg

Högern är besatt av flyktingpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ILLUSTRATION: ROBERT NYBERG
Nästa onsdag ska riksdagen rösta om Stefan Löfvens statsbudget. Om den fälls kan vi räkna med att röster höjs inom borgerligheten om att Sverigedemokraterna nog inte är så farliga.

I dag röstar riksdagens finansutskott om Sveriges statsbudget. Eftersom de demokratiska partierna inte förmått sam­arbeta över blockgränsen kommer avgörandet fällas av Sverigedemokraterna.

Men antagligen sker inget definitivt förrän nästa onsdag då frågan kommer upp inför hela riksdagen. Om Sverige­demokraterna då väljer att rösta på ­borgerlighetens budget blir det regeringskris.

Att ett parti med rötter i nazismen får makt att avgöra detta är ett underbetyg för det anständiga Sverige.

Människor framställs som hot

Sedan riksdagsvalet har samhälls­debatten ändrats, det går knappast en dag utan att de borgerliga ledarsidorna skriver om problem med flyktingpolitiken. Nya numret av borgerlighetens idé­tidskrift Neo handlar om ”Migrän­verket”, alltså Migrationsverket. De verkar samfällt ha hängt upp sig.

Högerns innedebatt handlar om ”volymer”, alltså om vilka och hur många som inte ska få stanna i Sverige. Vissa vill ­konkret begränsa anhöriginvandring och splittra familjer, andra vill mera allmänt minska någon slags diffus mängd.

Den borgerliga ”volym”-debatten ­presenterar inga lösningar på hur vi ska ta emot de som exempelvis flyr från ­Syrien på ett bättre sätt. Debatten verkar inte drivas av en önskan om bättre inte­gration. I stället framställs flyende ­människor som ett yttre hot.

Varför händer detta nu?

Har tittat åt Norge och Danmark

Att den skrivande högern just nu ­verkar vara besatt av flyktingpolitik är knappast en slump.

En förklaring är inbyggd i borgerlig­hetens eftervalsdebatt.

Det parlamentariska läget är som en kliande sårskorpa. Trots högermajoritet i riksdagen har Sverige en vänsterregering. Delar av högern har i flera års tid ­kastat lystna blickar mot Danmark och Norge där Sverigedemokraternas systerpartier är borgerliga regeringsunderlag.

Men svensk borgerlighet skiljer sig från dessa länder. Exempelvis Center­partiet och Moderata ungdomsförbundet har öppenhet mot omvärlden som viktig ideologisk drivkraft. För många svenska liberaler är målet egentligen fri invandring. Någon kompromiss mellan detta ingångsvärde och Sverigedemokraternas rasism är knappast möjlig.

Röster kommer att höjas

Någon beskrev debatten om flyktingpolitiken som ett slag om borgerlighetens själ. Men under radarn finns även en konkret parlamentarisk fråga.

Om de borgerliga partierna, till­sammans med Sverigedemokraterna, ­fäller Stefan Löfven måste de till­sammans ta ansvar för resultatet. Räkna med att röster då höjs inom borgerligheten om att Sverigedemokraterna nog inte är så farliga.

Fredrik Reinfeldts tal om att ”öppna era hjärtan” känns just nu väldigt länge ­sedan.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM