Mejla

Eva Franchell

Att vara kvinna gör väldigt ont

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

UTSATT ARBETSMILJÖ  Många kvinnor tvingas utstå sexuella trakasserier i restaurangbranschen.
Foto: GETTY IMAGES/WAVEBREAK MEDIA WAVEBREAK MEDIA
UTSATT ARBETSMILJÖ Många kvinnor tvingas utstå sexuella trakasserier i restaurangbranschen.
Det är inte ovanligt med sexuella trakasserier av unga kvinnor på jobbet, visar en LO-rapport.
Foto: Eva Tedesjö
Det är inte ovanligt med sexuella trakasserier av unga kvinnor på jobbet, visar en LO-rapport.

Det ska inte göra så ont att vara kvinna.

I tidningen Folket beskriver ledarskribenten Susanne Sjöstedt hur kvinnor genom hela livet får höra att det ska svida. Smärtan ingår så att säga i själva kvinnopaketet.

Menstruation och förlossning är saker kvinnor bara ska uthärda. Samhället skulle kunna underlätta, men i stället underbemannas förlossningsavdelningarna medan förlossningsskadorna ökar.

Kvinnor får över huvud taget sämre sjukvård, de underbehandlas och har sämre tillgång till nya och dyra mediciner. Kvinnor får vänta längre på starroperationer och om de får alzheimer får de mindre hjälp i hemmet.

Kvinnor har sämre arbetsmiljö och därför blir de sjukare av jobbet, konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny rapport. Kvinnor är mer sjukskrivna, de får fler arbetsskador och tvingas oftare lämna arbetslivet i förtid.

Längst ned står en tjej

Det handlar inte om att kvinnor har mindre muskler, det spelar mindre roll. I stället är det enformiga och repetitiva arbetsuppgifter som skadar. Kvinnor har överlag tyngre fysisk och psykisk belastning på jobbet. Att vara kvinna gör helt enkelt ondare.

Det är bra att Arbetsmiljöverket nu fortsätter sin granskning av kvinnors arbetsmiljö. Under det kommande året ska verket titta mer på den psykiska arbetsmiljön. Smärtan behöver ju inte vara fysisk.

Nästan var femte ung kvinna utsätts för sexuella trakasserier på jobbet, visar en ny sammanställning från LO. Särskilt utsatta är tillfälligt anställda inom till exempel hotell- och restaurangbranschen. I arbetaryrken är sexuella trakasserier nästan 50 procent vanligare bland tidsbegränsat anställda. Hackordningen är tydlig och längst ner står en ung tjej som jobbar extra. Henne kan man skrika f***a åt eller klappa i rumpan.

I veckan meddelade programledaren Alexandra Pascalido att hon funderar på att lämna radioprogrammet Ring P1. Även hon har trakasserats dagligen. På sin blogg citerar hon ett mejl "Det vore skönt om någon sköt dig".

– Det är ovanligt, säger hennes chef. Så ser inte alla mejl ut, det är mer allmänna kränkningar.

Nakna småflickor

"Allmänna kränkningar" ingår i jobbet för servitriser, socialarbetare, lärare, undersköterskor och för den delen journalister.

Till största delen är det kvinnor som hatas och kränks. Värst av allt är att även småflickor hängs ut med nakenbilder på nätet. I veckan har bland annat Uppdrag granskning rapporterat om en 23-årig man som lurat 57 flickor att skicka nakenbilder.

Förtrycket av kvinnor genomsyrar hela samhället, vi läser om det i olika versioner varenda dag året om. Sverige behöver en feministisk inrikespolitik för så här kan det faktiskt inte fortsätta.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.