Mejla

Jonna Sima

SD drömmer om att göra Sverige danskt

Sverigedemokraterna vill beslagta asylsökandes värdesaker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson med Richard Jomshof i bakgrunden.
Jimmie Åkesson med Richard Jomshof i bakgrunden.

LEDARE

Dansk Folkeparti (DF) är Sverigedemokraternas stora förebild. När P1 inför valet i höstas bad partiledarna att välja en plats för att prata politiska visioner och värderingar under vinjetten ”Mitt Sverige” valde Jimmie Åkesson Danmark.

– Mitt Sverige finns i Danmark, förklarade SD:s partiledare.

Han ser på Dansk Folkeparti som SD:s systerparti och menar att deras invandrings- och kriminalpolitik är en stor inspiration. I Danmark har DF varit stödparti åt flera borgerliga regeringar och blivit den stora maktfaktorn i dansk politik.

Åkesson är långt ifrån den ende i Sverigedemokraterna som lidelsefullt blickar över Öresund.

Vill införa en svensk ”smyckeslag”

Nyligen lade Richard Jomshof, SD:s partisekreterare, fram en motion i riksdagen där han föreslår att asylsökandes ägodelar ska beslagtas. Motivationen hämtar han från Dansk Folkeparti. De fick 2016 igenom ett liknande förslag, den så kallade ”smyckeslagen”, som innebär att flyktingars värdesaker och kontanter konfiskeras om värdet överstiger 10 000 danska kronor. Värdesakerna säljs och används till att finansiera uppehället på asylboendet.

– Om de så säger att vi ska dra ut guldplomberna på flyktingar så gör jag det, sa en dansk polis till Dagens Nyheter när lagen trädde i kraft.

Den drastiska formuleringen väcker obehagliga associationer till historien.

”Själv ser jag det som en självklarhet att vi även här i Sverige bör ledas av principen att man försörjer sig själv om man kan.”, skriver Richard Jomshof i sin motion.

Ohederlig jämförelse

Vad Jomshof gör är att ohederligt likställa asylsökande med svenska medborgare. En asylsökande har flytt sitt hemland, sin familj, sin trygghet. De tillhörigheter den kommer med är ofta allt som återstår av det tidigare livet och det är långt ifrån säkert att personen kommer att få stanna i det nya landet. Om personen senare får uppehållstillstånd kommer den givetvis att ha samma skyldigheter och rättigheter som alla andra svenskar.

Richard Jomshofs motion om en svensk ”smyckeslag” är inte en ekonomisk fråga – symbolvärdet och stigmatiseringen av invandrare är huvudsaken.

Dansk Folkeparti har genom sin extrema politik fått nästan hela den danska samhällsdebatten att fokusera på integration och invandrare de senaste 15 åren. Tidigare i år drev de igenom så kallade ”ghettolagar” som ger hårdare straff för vissa brott som begås i speciellt utsatta områden.

M och KD:s regeringsunderlag

Deras politik går ständigt ut på att dela upp samhället i vi och dem. Det handlar om diskriminering och statligt sanktionerad rasism. Detta är Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas drömsamhälle. Det är med stöd av ett sådant parti som Moderaterna och Kristdemokraterna vill komma till makten i statsministeromröstningen nu på onsdag.

Att Centerpartiet och Liberalerna hittills sagt nej till att vara en del av en dansk samhällsutveckling här i Sverige hedrar dem.

LÄS OCKSÅ

LEDARE SPECIAL: ”Det råder en brist på empati i dansk politik”

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Dansk medieslakt – SD:s våta dröm

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark

Dansk politik

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna