Mejla

Daniel Swedin

Fler i fas 3 blev SD:s framgång

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson och SD såg till att fas 3 blev kvar.
Jimmie Åkesson och SD såg till att fas 3 blev kvar.

LEDARE

36 480. Så många människor är just nu inskrivna i fas 3. Det är lika många som bor i Partille.

Det kan SVT berätta i dag.

Fas 3 sysselsätter sedan tidigare fler än AB Volvo och fler och fler arbetslösa hamnar här. Arbetsförmedlingen justerar gång efter gång upp sin prognos för hur många som ska stjälpas av i den nymoderata arbetslinjens slutstation.

I fas 3 hamnar man när varit arbetslös i två och ett halvt år. Här ska man erbjudas "sysselsättning" hos en anordnare. Någon lön får man inte.

Massiv kritik

Fas 3-systemet har, sedan det infördes av den dåvarande borgerliga regeringen, mött massiv kritik. Försvinnande få långtidsarbetslösa som hamnar i fas 3 går vidare till en riktig anställning. Det möjliggör för företag att fixa gratis arbetskraft. Sysselsättningen som erbjuds är ofta meningslös. Och människor i fas 3 har berättat hur de känt sig utnyttjade, utsatta och rättslösa.

Samtidigt är det allt fler fas 3:are som inte får ett öre i ersättning från staten eller a-kassorna, trots att de ska befinna sig på sin anvisade fas 3-plats 40 timmar i veckan. Enligt de senaste siffrorna består gruppen av 4 323 personer. Det är mer än var tionde fas 3:are och lika många som bor i Skinnskatteberg.

Siffrorna är från februari för ett år sedan. Hur det ser ut i dag vet ingen. Arbetsförmedlingen har slutade nämligen slutat räkna.

Så varför blir fas 3 bara större?

Håller kvar långtidsarbetslösa

Redan i juni 2011 röstade riksdagen för att inga fler människor skulle behöva bli fas 3:are, men det struntade den borgerliga regeringen i. Efter valet deklarerade den nya rödgröna regeringen att man äntligen skulle börja lägga ned fas 3, men de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna ville annat.

Med benägen hjälp av Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson kunde högern hålla kvar långtidsarbetslösa i fas 3 när de gemensamt fällde den rödgröna budgeten i december.

I höst kan nedmonteringen av fas 3 äntligen börja när regeringen - tack vare decemberöverenskommelsen - får igenom sin budget.

SD skär förstås tänder över sitt minskande inflytande, men för de långtidsarbetslösa bör det vara välkommet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Mattias Karlsson (politiker)

Fas 3

Daniel Swedin