ÅSIKT

Vattenfall skinnar dig med höjda elavgifter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Ibrahim Baylan ärvde elmarknaden från helvetet.

Foto: Anders Deros
Energiminister Ibrahim Baylan måste sannolikt börja med att se över ellagen.

Vattenfall upphör aldrig att förvåna. Efter Nuon och brunkolsgruvor går nu företaget vidare och skinnar svenska konsumenter. På två år höjer företaget elnätsavgifterna med 20 procent.

Det är en kostnad kunderna inte kan påverka.

Elnätsavgiften är den avgift du betalar för att elen ska nå din bostad. Till skillnad från själva hushållselen går elnätsavgiften inte att förhandla. Det hjälper inte hur mycket du spar, det är bara att betala, annars får du ingen el levererad till ditt hem.

Giriga bolag

Även om Vattenfall höjer sina avgifter mest, följer de andra bolagen efter. Ellevio (fd Fortum) tar till exempel på två år ut elva procent mer av sina kunder. Sammantaget handlar det om en grupp giriga bolag som utnyttjar ett uselt regelverk och resultatet blir att kunderna förlorar.

Elnätsmarknaden är en monopolmarknad där staten borde sätta spelreglerna. 160-talet företag delar på elnätet i Sverige. Varje företag har sitt geografiska område med ensamrätt att distribuera el till kunderna.

Räknat stolpar

Genom åren har staten försökt räkna ut vad den här elen får kosta. Man har räknat stolpar och försökt uppskatta hur mycket vinst företagen bör ha. Det har blivit oerhört komplicerade beräkningar och klart är att företagen alltid velat ha mer. När Energimarknadsinspektionen försökt sätta stopp har företagen gått till domstol och överklagat. I våras gav kammarrätten företagen rätt att ta ut ytterligare 35 miljarder kronor i extra ersättning.

Det är de pengarna Vattenfall, Ellevio och de andra företagen nu plockar av kunderna och mer vill de ha.

Så här kan det bara inte fortsätta.

Från helvetet

Energiminister Ibrahim Baylan ärvde verkligen elmarknaden från helvetet. Sannolikt måste han nu ta itu med själva ellagen. Konsumentskyddet behöver stärkas, det måste gå att både bygga elnät och samtidigt skydda kunderna. Energimarknadsinspektionen måste få mer muskler. Det är inte rimligt att myndighetens beslut ständigt kan ifrågasättas av företag som springer till domstol.

Vattenfall är dessutom ett statligt bolag som vi äger det tillsammans. Frågan är varför vårt gemensamma företag alltid måste bete sig som elmarknadens värsting. Ingenting verkar vara för dyrt eller för smutsigt.

Vore det inte bättre om Vattenfall i stället koncentrerade sig på att ge sina kunder ren och förnybar el till rimliga priser.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM