Ledare

Dags för krafttag mot ROT-fusket

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Rot och rut ska inte betala organiserad brottslighet

Några som har dragit stor nytta av Alliansregeringens avreglering i välfärden och system som rot och rut är den organiserade brottsligheten.

"Exemplen är otaliga på hur falska företag och andra aktörer i brottsligt uppsåt mjölkar system på stora belopp. Brottsligt utnyttjande av rot, rut, lönebidrag, assistansersättningar och etableringslotsar är bara några exempel." skriver justitieminister Morgan Johansson på DN debatt.

Regeringen tillsätter i dag en utredning för att få stopp på fusket.

Inte en dag för tidigt.

Vilda västern

Den borgerliga regeringen avreglerade på kort tid stora delar av den offentliga sektorn. Vinstdrivande företag släpptes in i välfärden på en aldrig tidigare skådad skala.

I verksamheter som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket drev man fram en samling mycket märkliga lösningar som etableringslotsar, jobbcoacher och sysselsättningsfabriker i fas 3.

Samtidigt har omsorgen om att skattepengar inte ska försnillas varit minst sagt måttlig. Kontrollen har brustit.

Organiserad brottslighet

Problemet har varit känt länge. Flera fall av fusk med assistansersättning eller rot har uppmärksammats i medierna. Men mörkertalet är förmodligen mycket stort. Särskilt i verksamheter där både köparen och säljaren av en tjänst kan tjäna på att lura staten på pengar.

Talet om att rot och rut gjort svarta jobb vita måste nog tas med en nypa salt. Systemen har samtidigt öppnat upp för en ny typ av fusk där oseriösa företag medvetet kan skicka in felaktiga uppgifter till Skatteverket och få för hög ersättning.

Sätts den här typen av fusk i system kan det handla om mycket stora belopp vilket självklart är av intresse för den organiserade brottsligheten.

Skattemoral

 "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket" sa Gustav Möller (S) socialminister hela välfärdsbygget.

Varje förslösad skattekrona undergräver också förtroendet för den skattefinansierade välfärden. Risken med rot-fusket är att människor undrar varför de ska betala skatt när pengarna ändå försvinner någonstans.

Småföretagen

Att stävja fusket är även viktigt för de tusentals företagare som gör rätt för sig och som riskerar att skuldbeläggas för att en liten grupp missbrukar systemet.

Mot den bakgrunden är det lite märkligt att Alliansregeringen inte införde tillräckliga kontrollsystem samtidigt som de genomförde reformerna.

När denna typ av fusk väl etablerats är den svårare att bli av med om beteenden och mönster blivit norm i vissa kretsar.

Sveriges alla småföretagare förtjänar bättre.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Rotavdrag

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rotavdrag

Rutavdrag

Anders Lindberg