Mejla

Ingvar Persson

Regeringen får äntligen regera

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag antar riksdagens årets vårbudget. Regeringen kan börja genomföra sin politik.
I dag antar riksdagens årets vårbudget. Regeringen kan börja genomföra sin politik.

LEDARE

I kväll blir det till slut klart. Den nya regeringen får igenom sin budget och Sverige får en ledning som kan genomföra sin politik. Det kommer att göra skillnad, trots allt tal om hur gränserna mellan partierna suddats ut.

Den vårändringsbudget som riksdagen antar i dag är egentligen en bantad version av den budget som de borgerliga partierna med Sverigedemokraternas stöd röstade ner i höstas. Bantad därför att en del av de inkomster som skulle ha betalt för en ny politik inte kan tas in mitt under ett år.

Får effekt

Ändå får alltså dagens riksdagsbeslut stora effekter. Låt oss påminna om några.

Arbetslöshetsförsäkringen förbättras. För första gången på över tio år justeras ersättningsnivån så att a-kassan faktiskt ger fler människor en viss trygghet om de skulle förlora jobbet. Efter höjningen kommer den som har en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor i månaden att få 80 procent i ersättning de första hundra dagarna, om hon eller han är försäkrad och uppfyller villkoren.

Så var det tänkt att a-kassan skulle fungera, och även om det återstår mycket att göra för att anpassa arbetslöshetsförsäkringen till dagens otrygga arbetsliv är budgeten ett stort steg framåt.

Järnvägen

Budgeten innebär också att järnvägsunderhållet får ytterligare drygt 600 miljoner redan i år. Satsningen fortsätter dessutom de kommande åren.

Den tid när förseningar och inställda tåg hängde samman med oväder är förbi för länge sedan. Nu stoppas tågen lite när som helst.

Det är en katastrof för alla resenärer som blir försenade, men också för Sverige som industrination. I sitt senaste nummer visar tidningen Dagens Arbete hur järnvägsstrulet årligen kostar svenska företag miljarder.

Stort och smått

Dagens beslut innebär att äldreomsorgen får ytterligare en miljard för att öka bemanningen. Budgeten innehåller dessutom resurser för bättre miljövård, kamp mot ungdomsarbetslöshet och förbättrad förlossningsvård. För att nämna något.

Det är stort och smått, men så är också Sverige och den svenska välfärden i akut behov av politiska reformer.

De förslag riksdagen antagit i dag kommer verkligen inte att lösa alla Sveriges problem. Men de innebär ändå ett brott med den tidigare regeringens misslyckade skattesänkningspolitik och kanske också början på något nytt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Sverigedemokraterna

Magdalena Andersson

Decemberöverenskommelsen

Ingvar Persson