Mejla

Somar Al Naher

Trump tystade journalisterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Donald Trump inledde gårdagens presskonferens med att totalt förödmjuka de egna underrättelseorganisationerna. Lagom till presskonferensen kom det obekräftade uppgifter om att Ryssland har information som kan skada Trump.
FBI ser så pass allvarligt på det som framkommit att de valt att gå vidare för att undersöka trovärdigheten i dem.

Deras reporter tystnades

Trump själv hävdar att allt är lögner som sprids av säkerhetstjänsterna och att journalister som publicerat uppgifterna måste vara ett gäng "sjuka människor".

Gårdagens ordväxling visar på den bisarra relationen mellan den blivande presidenten, media och säkerhetsorganisationerna.

Tidningar och tv-bolag som inte dansar efter Trumps pipa kommer att få det tufft. CNN, som skrev om nyheten om Ryssland, förvägrades att ställa frågor på gårdagens presskonferens. Deras reporter tystnades eller snarare mobbades ut av den blivande presidenten.

Låg sanningshalt

I övrigt var presskonferensen mest en uppvisning i Trumps syn på sin egen förträfflighet.

– Jag kommer att bli den största jobbskaparen som Gud någonsin har skapat, sa han.

Sedan tackade han biltillverkarna, bland annat Fiat Chrysler och Ford, för att de enligt honom kommer att satsa i USA i stället för andra länder. Ford stoppar till exempel, enligt Trump, sina planer i Mexiko och flyttar i stället investeringarna till Michigan.

Det är inte första gången Trump använder biltillverkarna för att vinna politiska poäng. Men tidigare uttalanden har visat sig ha väldigt låg sanningshalt och Ford har tvingats dementerat Trumps påståenden.

Det är en vecka kvar till installationen, då Trump ska sväras in som president. Gårdagens presskonferens påminner om varför amerikansk politik är en angelägenhet långt utanför USA:s gränser.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

CNN

Ryssland

Amerikansk politik

Fiat Chrysler

Mexiko