ÅSIKT

Sverigedemokraterna vill skapa ett helsike

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter höstens stämmor i Moderaterna och Kristdemokraterna är det i alla fall en sak som står klar. Ivrigt påhejade av opinionsbildare har borgerliga politiker börjar vänja sig vid tanken på att regera med ett aktivt stöd från Jimmie Åkessons Sverigedemokrater.

Tydligen hoppas man att högerpopulisterna ska släppa igenom den borgerliga politiken utan att ställa till särskilt mycket väsen, och utan att egentligen få något tillbaka.

Häromdagen påminde de båda Sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Paula Bieler och Julia Kronlid om att det nog inte kommer att fungera.

Moderaterna ifrågasätts

I Svenska Dagbladet ifrågasatte de båda Sverigedemokraterna om Moderaternas nya flyktingpolitik verkligen är hållbar. För dem räcker det inte att partiet vill säga upp Genèvekonventionen, förbjuda flyktingar att söka asyl i Sverige och i största allmänhet införa tuffare tag.

Bieler och Kronlid oroar sig för att Moderaterna trots allt tänker sig att Sverige ska ta emot flyktingar, om än i ett kvotsystem.

Det är “själva idén att massmigration till Europa” som är fel utbrister de. Alltså måste det svenska mottagandet av flyktingar - kvoterade eller inte - vara minimalt. Allt annat är hyckleri.

Främlingsfientligt DNA

För den som lyssnat till vad Sverigedemokrater brukar säga är det knappast någon överraskning. Främlingsfientligheten finns i partiets DNA, och hur mycket andra partier än höjer tonen i flyktingfrågan kommer Sverigedemokraterna alltid att skrika högst.

Det som är överraskande är att Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor kan föreställa sig att samma Sverigedemokrater om knappt ett år ska inordna sig som lojala stödtrupper till en borgerlig regering. Att Åkesson, Bieler och de andra ska tolerera en regering som - särskilt om vi ska tro Björklund och Lööf - absolut vägrar att förhandla eller köpslå.

Får ett helsike

Som om Mattias Karlssons löfte om att fälla “varje regering” aldrig uttalats.
Borgerligheten har massor av goda skäl att inte bygga ett maktinnehav på Sverigedemokraterna, och ett stavas faktiskt självbevarelsedrift. En sådan regering kommer helt enkelt att få ett helsike.

Liberalernas Jan Björklund har insett den saken. Det var vad han sa i gårdagens Aktuellt. Men moderater och kristdemokrater hoppas tydligen fortfarande på ett kravlöst stöd från Åkesson.

Om Kristersson och Busch Thor vill undvika kaos gör de klokt i att ta signalerna från den Sverigedemokratiska riksdagsgruppen på allvar, och fundera ut en annan strategi för att genomföra borgerlig politik.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM