Putins bästa vän i EU kan få en befordran

Ukraina har inte råd med vårt tjafsande

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inledningstalar via länk på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen.

SÄLEN Snön hänger i tunga sjok från granarna i Sälen. De ska dras med sina klumpiga vinterkappor ett bra tag till.

Men just den här veckan trampas markens mjuka snötäcke av ovanligt många kängor. Myndighetschefer, politiker, journalister och representanter från civilsamhället har samlats på Högfjällshotellet för att delta i Folk och försvars rikskonferens.

Den inleds av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på länk. Han låter trött. Det har snart gått två år sedan Rysslands fullskaliga invasion. Presidenten understryker att Ukraina inte hade klarat sig så här länge utan stödet från EU.

Sagt upp sig

Samma dag som Zelenskyj talade hos Folk och försvar gjorde en annan inflytelserik man i sena 40-årsåldern ett tillkännagivande. Du har förmodligen knappt hört hans namn. Charles Michel heter han i alla fall och han är belgare, liberal och tidigare premiärminister.

De senaste åren har han varit ordförande för Europeiska rådet. Den titeln gör antagligen inte att han känns mer bekant.

Men det finns anledning att ägna Charles Michel en gnutta uppmärksamhet. Inte för det jobb han gjort med att försöka få EU:s medlemsländer att komma överens den gångna mandatperioden, utan för att han just sagt upp sig.

Ger Orbán öppning

I juni vill han bli invald i Europaparlamentet i stället. Om medlemsländerna inte har enats om en efterträdare till dess kan det få allvarliga konsekvenser för Ukraina.

I sommar tar Ungern över ordförandeskapet i EU. De kommer sätta dagordningen och leda medlemsländernas möten. Om Michel inte har en efterträdare vid det laget blir det den ungerska halvdiktatorn Viktor Orbán som sitter på dubbla ordförandestolar.

Ryssvänliga Orbán har blockerat EU-stöd till Ukraina under hela hösten. Hans mål är att få maximalt med EU-bidrag samtidigt som han monterar ner den ungerska demokratin. De två sakerna går generellt inte ihop, och EU har därför hållit inne med bidragen. För att få dem har Orbán tagit Ukrainastödet gisslan.

Kalla skyttegravar

Men Ukraina har inte råd med en höst av förhalning och egoistiskt tjafs.

Just nu är det ungefär samma temperatur i stora delar av Ukraina som i Sälen, runt tio minus. Här åker folk skidor, blir det kallt drar man i gång bastun. I Ukraina fryser soldaterna fast i skyttegravarna.

Så småningom börjar det töa. Vad som händer sedan är upp till oss.

Följ ämnen
Ukraina