Fanny Jönsson

Du kan bli tjock av klimatförändringar

Glöm LCHF – bli klimataktivist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vill du hålla formen? Glöm viktväktarna – gå med i en miljöorganisation!
Vill du hålla formen? Glöm viktväktarna – gå med i en miljöorganisation!

Framtidsoptimismen känns väl sådär just nu. Det är inflation och det är krig. Dessutom fortsätter klimatkrisen att vara just en kris.

Men det finns en sak som lämnats i det fördolda. Något som borde få varenda PT och hälsocoach att limma fast sig på första bästa motorväg.

Varför?

Jo, klimatförändringarna gör dig tjock. När koldioxiden i atmosfären ökar, minskar mängden näringsämnen i din mat. Enligt forskning tappar vete, ris och sojabönor förmågan att behålla protein, järn och vitaminer när koldioxiden i atmosfären ökar.

Nu kanske vän av ordning protesterar.

– Men mer koldioxid borde väl vara toppen för växterna? Det är ju så fotosyntesen fungerar!

Absolut.

Men precis som att mat får människan att växa, så kan ett överflöd av mat leda till övervikt.

Det är ungefär så det funkar med koldioxiden som växterna suger upp. Koldioxiden gör att växterna blir större och fetare, men fattiga på näring.

Resultatet = vi behöver äta mer för att bli mätta.

Enligt forskare har detta redan börjat, eftersom halterna av koldioxid redan ökat under en längre tid. Som vilket snille som helst kan räkna ut, blir situationen värre ju mer koldioxid vi släpper ut.

Drar man det till sin spets kan det gå så pass långt att människor, djur och växter bara blir fetare. Samtidigt som vi svälter.

Utvecklingen kommer slå hårdast mot världens mest utsatta. I dag är ris den främsta födan för cirka två miljarder människor. Många bor i områden där matosäkerheten är stor – en siffra som bara ökar.

Enligt World Food Program går i dag 828 miljoner människor hungriga. 49 miljoner människor riskerar svält, samtidigt som 60 procent av världens befolkning lider av övervikt.

Det är skrämmande siffror.

Lägg där till en rejäl dos ökat extremväder och torka.

Varsågod, här är din perfekta molotovcocktail.

Slutsatsen är alltså: stoppar vi klimatkrisen säkrar vi inte bara civilisationens möjlighet att leva på den här planeten – vi håller oss i form på köpet.

Dessutom hade vi ju en valrörelsen som handlade en hel del om mat. I synnerhet korvar av alla dess slag. Därför kanske klimatförändringarnas påverkan på maten kan väcka något intresse hos regeringen.

För precis som en dyr falukorv inte är särskilt roligt, så är en korv fylld med tomma kalorier inte heller någon hit. Detsamma gäller en tom klimat- och miljöbudget.

Äta bör man, annars dör man. Men fortsätter vi att släppa ut koldioxid i den här takten finns det en risk att vi istället äter ihjäl oss.

Och det hade ju varit väldigt olyckligt för Sveriges BMI.

Eller nej förlåt, jag menar BNP.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.