Ingvar Persson

Svantesson behövde bara ett bra snusbråk

Italienaren visste inte vad han gav sig in på

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Elisabeth Svantesson har haft en tuff månad, men  EU-bråket om snus passar henne perfekt.
Elisabeth Svantesson har haft en tuff månad, men EU-bråket om snus passar henne perfekt.

I helgen kunde Aftonbladet avslöja att EU-kommissionen arbetar med ett nytt förslag om beskattningen av tobak. Ansvarig kommissionär, den tidigare italienske premiärministern Paolo Gentiloni, vill ha enhetlighet inom unionen.

För det svenska snuset skulle konsekvenserna bli drastiska. Dubbelt så dyra prillor.

Branschen rasar, snusare är förbannade och finansminister Elisabeth Svantesson säger att förslaget är orimligt. Den svenska representanten i EU-kommissionen, Ylva Johansson, har sagt ifrån åt italienaren.

Ylva Johansson förstår sig på snusare.

Vad Svantesson behöver

Ändå kan snusbråket vara precis vad den nya svenska finansministern behöver.

Den första månaden har varit tuff för regeringen och inte minst för finansminister. Raden av vallöften som regeringspartierna och Sverigedemokraterna inte kunnat infria blir bara längre och längre. Irritationen och vreden bland väljarna växer.

I den situationen kan Gentilonis inhopp vara en tidig julklapp för Svantesson. Plötsligt finns en yttre fiende att enas mot.

Det handlar inte bara om privatekonomi eller om snus är mindre skadligt än cigaretter. Snus är en del av "vårt sätt att leva". Redan i debatten om Sveriges EU-medlemskap spelade rätten att lägga in en prilla en stor roll. Undantaget skrevs till och med in i anslutningsavtalet 1994.

Så där har det fortsatt i snart 30 år.

Ingen EU-byråkrat eller någon klåfingrig italienare ska lägga sig i vad vi har under läppen. Punkt slut.

Kampen mot Bryssel

Så kommer då Paolo Gentiloni, till synes inte ont anande, och föreslår att svenskt snus ska skrivas in i EU:s regler trots att det är förbjudet att sälja i hela unionen utom just i Sverige. Det är klart att det snusande svenska folket sluter upp som en man bakom vår finansminister om hon tar kampen mot Bryssel.

En kamp hon inom parentes dessutom har alla förutsättningar att vinna. Det läckta förslaget från EU-kommissionen handlar om skatter, och vill unionen lägga sig i vad länderna beskattar krävs det enighet. En nejröst, till exempel Svantessons, räcker för att fälla allt ihop. På grund av något som inte ens får säljas utanför Sverige.

Varför skulle resten av EU låta det hända?

Mycket riktigt försäkrar EU-kommissionens talesperson idag att det inte blir någon tvångsbeskattning av snuset.

När frågor om tobakspolitik ska avgöras står alltid enorma ekonomiska intressen på spel. Det är möjligt att den multinationella cigarettindustrin ser snuset som ett hot. Eller att EU-byråkraterna bara ogillar svenska undantag.

Men hur det är med de sakerna så lär Elisabeth Svantessons stab ha firat i helgen. Paolo Gentiloni gav dem det perfekta bråket.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.