Mejla

Eva Franchell

Kronprinsessan Mary besökte skandalbygget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Danska kronprinsessan Mary blåser bubblor på Nya Karolinskas barnavdelning.
Danska kronprinsessan Mary blåser bubblor på Nya Karolinskas barnavdelning.

LEDARE

Medan kronprinssessan Victoria och Danmarks kronprins Frederik ägnade sig åt viktiga miljöfrågor fick deras äkta hälfter nöja sig med ett skandalbygge.

I förmiddags skickades prins Daniel och den danska kronprinsessan Mary till Nya Karolinska sjukhuset där de fick en rundvandring i vad som brukar betecknas som världens dyraste sjukhus. Ja, det är så storslaget att det nog aldrig kommer att bli färdigbyggt.

Medan kungligheterna visades runt revs väggarna på hjärtavdelningen. Sjukhuset har byggts med enkelrum, men rummen tog snart slut och patienterna fick skickas till Örebro. Nu rivs det för att skapa fler vårdplatser på hjärtintensiven.

Sjuka barn skickas bort

Prins Daniel och kronprinsessan Mary stannade också till på sjukhusets lekplats, blåste bubblor och pratade med de sjuka barnen.
Även barnen har drabbats av bristen på vårdplatser. Nya Karolinska skulle ge fler barnsängar, men de blev färre. Intensivvårdsplatserna för barn är så få att svårt sjuka barn får skickas till Oslo, Helsingfors och - Köpenhamn.
Det var den moderna svenska sjukvården som visades upp för den danska prinsessan.

Hon visades runt av sjukvårdsministern, sjukhusdirektörer och verksamhetschefer. Inte berättade de om teknikproblemen eller den katastrofala inflyttningen då de bärbara larmtelefonerna inte fungerade, hissarna stannade och de robotar som skulle leverera utrustning åkte till fel våning. En del av personalen kom inte in i huset och redan då insåg ledningen att sjuka barn inte kan lämnas ensamma i enkelrum.
Ombyggnaden började redan vid inflyttningen.

Är inte patientsäkert

Kanske nämndes ändå personalbristen under gårdagens besök. Det saknas specialistsjuksköterskor och vid flera tillfällen har tjänster annonserats ut utan att någon enda ansökan kommit in. Få vill jobba på ett sjukhus där inte ens tekniken fungerar som den ska, en patient dog av hjärtstopp när larmen inte fungerade. Läkare har också lämnat sjukhuset med hänvisning till att det inte är patientsäkert.
Det Alliansstyrda landstinget har varit ansvarigt för dyra konsultnotor, en riggad upphandling, ja, katastroferna har verkligen kantat deras Nya Karolinska sjukhus. Till slut blev världens dyraste, kostnaderna beräknas uppgå till minst 61 miljarder kronor fram till 2040. Det var ett skrytbygge prins Daniel och kronprinsessan Mary fick besöka i dag.
Det är ett katastrofbygge också därför att det är för litet. Stockholm skulle behöva minst ett sjukhus till för att klara befolkningsökningen, det behövs fler vårdplatser och mer vårdpersonal som får en anständig arbetsmiljö.
Stockholm kan faktiskt inte fortsätta att skicka sina sjuka invånare till Köpenhamn.

Läs också:

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu blir det storstädning efter Filippa Reinfeldt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Prins Daniel

NKS, Nya Karolinska Solna

Kronprinsessan Mary av Danmark