Mejla

Eva Franchell

Barn ska inte dömas på presskonferenser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Föräldrarna till Robin och Christian litade på polisen. De trodde aldrig att samhället skulle skada deras pojkar.
I kväll fortsätter den upprörande dokumentären om mordet på Kevin i SVT.

Robin och Christian var bara fem och sju år gamla när deras kamrat Kevin hittades mördad i vassen vid sjön Glafsfjorden i Arvika. Efter mordet förhördes pojkarna i månader, det blev över 30 förhör innan de - enligt polisen - till slut medgav att de dödat sin kamrat.

Ingen rättegång

Det blev aldrig någon rättegång, pojkarna var för unga. Det blev en stor presskonferens i stället där polisen berättade att de hade mördarna och därmed dömdes pojkarna ändå, bara fem och sju år gamla.
Pojkarna fick aldrig någon försvarsadvokat, föräldrarna fick inte vara med vid förhören. Det fanns ingen teknisk bevisning och det finns vittnen som kan berätta att pojkarna inte ens var i närheten av mordplatsen.

Det är en ny rättskandal som nu rullas upp på bästa sändningstid. Kevin dödades för snart 20 år sedan. Robin och Christian är vuxna i dag, men av samhället ses de fortfarande som barnamördare. Hur kunde samhället döma dem utan minsta bevis?
Hur kunde polisen vara så säker på sin sak att man kallade till nationell presskonferens?

Thomas Quick

Sanningen är väl att poliserna fick hjälp. Psykologiprofessorn Sven Åke Christianson drev på förhören och ja, det är samma psykologiprofessor som fick Thomas Quick att erkänna över 30 mord han inte hade begått. Den gången gick terapin ut på att återskapa Thomas Quicks förträngda minnen och belönad med knark erkände han mord han bevisligen aldrig varit i närheten av.

Men i Arvika handlade det om två små pojkar. Sven Åke Christianson ansåg att barnen var skyldiga, men att de behövde tid. Trots att riktlinjerna redan 1998 innebar att barn aldrig ska pressas på det här sättet utsattes pojkarna för ledande frågor. De lockades med läsk och ska också ha hotats med att de inte fick åka hem förrän de svarat på alla frågor.

Rättsskandalen

Sven Åke Christianson drev också igenom en vallning på brottsplatsen trots att en barnpsykolog avrådde. Är det någon som har skandaliserat rättssystemet så är det psykologiprofessor Sven Åke Christianson. Han gör ett försök att försvara sig på DN Debatt, men han lär inte vara aktuell i framtida brottsutredningar.
Han kan dock inte hållas ensam ansvarig för att två små barn dömdes publikt. Polis och socialtjänst bidrog till justitiemordet. Nu har åklagarkammaren i Karlstad beslutat att ta upp förundersökningen om mordet på Kevin.

Det är det enda rimliga. Barn ska inte dömas på presskonferenser, de måste omfattas av samma rättssystem som alla andra.

Läs också:

En gigantisk rättsskandal

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arvika