ÅSIKT

Borgerligt kaos möter Anderssons budget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ola Axman
LEDARE

Årets ekonomiska vårproposition kan vara ett av Magdalena Anderssons viktigaste dokument. Siffror och förslag kommer att följa med in i nästa års valår. Mot dem ska den rödgröna regeringen mätas av väljarna.

Det mesta av innehållet är förstås känt. Det blir mer pengar till polisen och förlossningsvården. Fler kommer att få betala statlig skatt, å andra sidan minskas straffbeskattningen av pensionärer.

Kraven på ordning i arbetslivet skärps, miljöbeskattningen av bilar förändras, det ska skapas 10 000 sommarjobb och så vidare.

Klassisk politik

Klassisk fördelningspolitik, ibland med en skir grön nyans. Ekonomiskt går det bra för Sverige och några dramatiska förslag är knappast att vänta från en socialdemokratisk finansminister.

Dramatiken kring årets vårproposition finns på annat håll, hos den politiska oppositionen. I januari deklarerade Anna Kinberg Batra att hon så snarast vill ha en alliansbudget för att med Sverigedemokraternas hjälp fälla regeringen. Ända sedan dess har det varit hela havet stormar inom borgerligheten.

Annie Lööf och Jan Björklund tvärnobbade den moderata planen. Det har inte hindrat Centern och Liberalerna från att under vintern presentera sina egna förslag på hur regeringens budget ska torpederas. Centern vill bryta ut sådant man ogillar, Liberalerna funderar på att avsätta Magdalena Andersson.

Ovärdig clownparad

Så där har det hållit på. Högt tonläge, konstiga förslag och en opposition som framstår som allt mer splittrad. En rätt ovärdig clownparad om man ska vara ärlig. Att alla borgerliga partiledare ogillar regeringen har vi fått veta, exakt varför har varit svårare att förstå.

Det har varit en cirkus och i röran har det nästan varit svårt att urskilja hur den politiska spelplanen kan vara på väg att förändras.

De borgerliga förslagen har faktiskt två saker gemensamt.
För det första förutsätter de stöd från Jimmie Åkesson. Där skiljer sig inte Annie Lööf från Anna Kinberg Batra.

För det andra skulle alla förslagen, om de genomfördes, försvaga regeringsmakten. Ett arv till framtida regeringar oavsett politisk färg.
Det spel Kinberg Batra startade i vintras har skyhöga insatser.

Därför får Magdalena Andersson ursäkta att kaoset inom oppositionen stjäl mycket av uppmärksamheten i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM