Mejla

Anders Lindberg

Nazism är ett brott mot mänskligheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Utanför det tyska riksdagshuset finns ett litet monument som påminner om ett cykelställ. På 96 tunna plattor står namnen på de riksdagsledamöter som mördades av nazistregimen.

Socialdemokraten Adolf Biedermann var en av de första. Han röstade nej i omröstningen 25 mars 1933 om att överlåta riksdagens makt till Adolf Hitler och hittades död nära Recklinghausen knappt två månader senare.

Men de flesta dog i olika koncentrationsläger. Ernst Heilmann, också SPD, dog i Buchenwald 1940. Heinrich Jasper, tidigare Branschweigs ministerpresident, i Bergen-Belsen 1945. Paul Gerlach i Sachsenhausen 1944. Och så vidare.

Nazismens ideologi

En efter en dödade nazisterna de ledande socialdemokraterna, kommunisterna och fackföreningsledarna. Inte för att oppositionen någonsin hotade deras makt – utan för att det ligger i nazismens ideologi att utrota olikhet. Den tyska folkgemenskapen renades helt enkelt från alla som avvek.

I fredags målade någon över partirosen utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 med ett hakkors. Och i dag hörs stöveltramp från Falun när Sveriges största nazistorganisation har tillstånd att marschera på arbetarrörelsens högtidsdag.

Har vi redan glömt historien?

Hur kan marscherande nazister inte vara hets mot folkgrupp?

Tyrrunan

Hade Nordiska Motståndsrörelsen använt hakkors eller gjort Hitlerhälsning så skulle det ha varit olagligt. Men även organisationens symbol, den så kallade Tyrrunan, användes flitigt av de tyska nazisterna, bland annat av Waffen-SS och på uniformer.

När man besöker museet Terrorns Topografi i Berlin är det första som möter en stor bild på SS-chefen Heinrich Himmler omgiven av medarbetare. På uniformen har en av dem just en Tyrruna. Hur kan SS uniformer vara något annat än hets mot folkgrupp?

Men polisen har ingen lust att tillämpa lagen. De lät Svenskarnas parti demonstrera i Jönköping och de låter Nordiska Motståndsrörelsen marschera i Falun.

Bombattacker

Vad är då detta för organisation?

I princip handlar det om en blandning mellan paramilitär kårverksamhet och parti. Enligt Expo är ungefär hälften av aktivisterna dömda för brott och knivar är vanligt förekommande. Två av rörelsens aktivister sitter häktade i Göteborg, misstänkta för sprängattentat mot en syndikalistisk förening och ett flyktingboende. Vid ett av terrordåden fick en person båda benen söndersprängda.

Precis som på 30-talet terroriseras politiker och motståndare. Skurups socialdemokratiska kommunalråd Pierre Esbjörnsson avgick nyligen efter att någon startat en mordbrand vid hans hus där hans familj låg och sov. På garaget hade denna någon målat en Tyrruna, nazisternas symbol.

Kantad av våld

Nazismens historia är kantad av våld och hyllningar till våld, oavsett land. Man borde inte behöva åka till Auschwitz och titta på högarna av skor, proteser och människohår för att minnas att själva ideologin är ett brott mot mänskligheten. Men allt för många verkar ha glömt hur höga insatserna egentligen är.

Nationalsocialismen försvann inte efter andra världskriget. Själva rörelsen besegrades på slagfältet, men idéerna dog aldrig.

Fram till 2003 prioriterade rättsväsendet högerextrem brottslighet. Men efter 11 september skiftade intresset till våldsbejakande islamism. Under radarn har nazisterna sedan dess blivit allt mer aktiva och välorganiserade.

Skrift i vatten

Dagens lagstiftning verkar mest vara skrift i vatten. Det är sällan högerextremister fälls för hot, våld och trakasserier. Straffen om någon döms blir i regel löjligt låga. Och om det inte är hets mot folkgrupp att sprida nazistisk propaganda och marschera genom en stad med nazistiska symboler, vad är då poängen med lagen?

Regeringen borde utreda hur demokratin och politiker som Pierre Esbjörnsson kan skyddas bättre än idag. Polisen och Säkerhetspolisen måste få tydliga direktiv att prioritera denna typ av brottslighet i god tid innan valet 2018.

Annars kan faktiskt vad som helst hända. Det visar historien, både i Berlin och här hemma.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Med nazism följer terror

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Heinrich Himmler

Nazism

Auschwitz

Adolf Hitler

Berlin

Svenskarnas parti