Mejla

Ingvar Persson

Kristersson går i Busch Thors spår

Moderaterna tar plats i konservativt block

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

En sak har Ulf Kristersson lärt sig av Fredrik Reinfeldt. En framgångsrik moderatledare behöver stå på någon av de axlar den moderna historien erbjuder. Kristerssons ambitioner är dock sorgligt mycket lägre än Reinfeldts var.

Inför helgens stora moderatmöte i Värmland har Kristersson lanserat en "integrationskommission". Förebilden sägs vara Lindbeckkommissionen som vintern 1992 och 1993 utredde den svenska ekonomin på regeringens Bildts uppdrag.

Reinfeldt brukade framträda som något slags ny Tage Erlander. Ulf Kristersson nöjer sig med att tillsätta en teknokratisk kommission, ungefär som Ann Wibble.

Slutsatserna är redan klara

Den moderata partiledningen har dessutom redan bestämt vad kommissionen ska komma fram till. Enligt gårdagens debattartikel är det slut med tramsigt prat om hur mötet med människor från andra kulturer kan berika Sverige.

Nu ska de som kommer hit anpassa sig. Dessutom kommer de inte att vara så många. Sveriges förmåga till "integration" klarar inte av en stor invandring.
Det har som sagt hänt en del sedan Fredrik Reinfeldts tid.

Exakt hur den nya stränga politiken ser ut, vad den betyder för kommuner eller statliga myndigheter, ska alltså kommissionen svara på. Kristersson har lämnat uppdraget till Mauricio Rojas.

I svensk politik är Rojas främsta avtryck att han som rådgivare åt Folkpartiets ledare Lars Lejonborg i början av 2000-talet placerade symbolfrågan om språktest på dagordningen.

Fick sparken efter några dagar

I Rojas födelseland, Chile, fick han så sent som i höstas sparken efter en rekordkort insats som kulturminister i högerregeringen. Där kunde högern inte försvara en representant som beskrivit ett museum över militärdiktaturens grymheter som en manipulation av historien. För Ulf Kristersson går det tydligen utmärkt.

Ulf Kristersson beskriver integrationen som "Sveriges enskilt största ödesfråga". Så är det kanske, åtminstone om vi inser att mycket av det moderatledaren beskriver som misslyckad integration också handlar om växande klyftor, större orättvisor och ett välfärdssystem i gungning.

Inget av detta lär moderatledarens kommission försöka ändra på. Men den sänder en signal om att Moderaterna nu på allvar tänker ta upp kampen med Ebba Busch Thor om en plats i det konservativa block som blir allt lättare att ana.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM