Andersson har rätt om högerns fejk-feminism

Kritiserade KD:s ”nya feminism” på första maj

avJonna Sima

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Finansminister Magdalena Andersson.

Det var en passage i årets förstamajtal av Magdalena Andersson som fastnade. Uppgörelsen med högerns angrepp på feminismen.

Att kalla finansministern för en flammande agitator är att säga för mycket. Men när hon i sällsynta fall blir personlig brukar också hennes tal bränna till. Tidigare har hon tagit upp sin tid som high school-student i 1980-talets USA och de stora ojämlikheter och den rasism som hon upplevde där. I år valde Andersson alltså i stället att tala om hur illa berörd hon blir av högerns så kallade nya feminism.

Kvinnokampens fiende

Namnet Ebba Busch Thor nämndes aldrig, men hon är den senaste av högerledarna som försökt sig på att kapa begreppet. I en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet skrev hon nyligen att feminismen behöver förnyas eftersom ett "feministiskt etablissemang" bara vill prata könsstereotypt Lego och menskonst.

Så låter en tvättäkta populist. Och kvinnokampens fiende.

KD-ledaren har tidigare glatt twittrat att en låg pension, ofrivillig deltid och ett låglönearbete inte beror på ojämställdhet. Det är kvinnans fel som har gjort okloka val i livet.

Varför bli undersköterska i hemtjänsten när du kan bli högavlönad partiledare och gifta dig med ett fotbollsproffs, liksom.

”Genusflum” att utmana könsroller

Busch Thor är även emot Jämställdhetsmyndighetens existens och för att barnmorskor ska kunna vägra att utföra abort. Öronmärkta månader i föräldraförsäkringen – som lett till ett mer jämställt uttag av vab och föräldradagarna – gillar hon inte heller.

Förskolans läroplan med uppmaningen att bredda barnens "förmågor och intressen utöver könsstereotypa val" är "genusflum". Låt flickor vara flickor och pojkar pojkar, tycker KD-ledaren.

Magdalena Andersson påpekade det försåtliga i KD:s nya "feminism". Att det låter som att barnen ska få vara det de själva vill, när det är precis tvärtom – att barn ska klämmas in i förutbestämda mallar.

Feminism som t-shirttryck

Liberalerna lanserade sig ett tag som ett parti med "feminism utan socialism". Sverigedemokraterna har försökt lura kvinnor att de vill förbjuda delade turer i vården när de röstat tvärtom i riksdagen. Och Kristdemokraterna tycker feminism gör sig bäst som yta utan innehåll.

Högerns tandlösa feminism kanske passar som ett t-shirttryck, men den kommer aldrig att förändra det faktum att kvinnor fortfarande tjänar 3,6 miljoner mindre under en livstid än män.

Publicerad: