Ingvar Persson

Trumps svekfullhet väcker terrorismen

Turkiets millitär får klartecken att gå in i Syrien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lägret al-Hol i Syrien med tusentals besegrade IS-anhängare riskerar att hamna i en stridszon.
Lägret al-Hol i Syrien med tusentals besegrade IS-anhängare riskerar att hamna i en stridszon.

Någon borde sätta stopp för Donald Trumps ringande. Hela historien om påtryckningarna mot Ukrainas president Zelenskyj cirklar ju runt ett telefonsamtal och nu har den amerikanske presidenten talat med sin kollega i Turkiet. Resultatet kan bli förödande, för hela världen.

I helgen fick den turkiska presidenten Erdogan det klartecken han väntat på från Vita huset. Det är nu fritt fram för den turkiska armén att gå in i norra Syrien och upprätta en "säker zon". De mellan 100 och 150 amerikanska soldater som funnits i området dras tillbaka.

Markerat alliansen med kurderna

Soldaternas främsta uppgift har varit att markera USA:s allians med de i huvudsak kurdiska styrkor som i praktiken skött kriget mot IS och deras terrorkalifat. Den alliansen har varit det enda som hindrat Turkiet från att rulla in stridsvagnarna.
Det amerikanska agerandet är så gränslöst svekfullt att det nästan är svårt att ta in. Och det kommer att få konsekvenser, på många plan.

För det första naturligtvis för människorna i regionen. Den turkiska regeringens planer är att placera minst två miljoner syriska flyktingar i sin säkerhetszon. Det blir ett gigantiskt flyktingläger som dessutom kommer att tvinga bort de människor som finns där i dag. Exemplet från den syriska regionen Afrin förskräcker. Turkiet invaderade förra året och kurder och andra minoriteter fördrivits och förföljts.

SDF - den till stora delar kurdiska milis som redan besegrat IS - tänker försvara sig. Det gjorde man alldeles klart i går. Kriget i Syrien fortsätter med ännu mer lidande och ännu fler flyktingar.

Aftonbladet Debatt krävde i går bland andra Jonas Sjöstedt att omvärlden reagerar. Det är svårt att inte hålla med.

Ännu ett svek av Trump

För det andra betyder Donald Trumps klartecken till Ankara att han ännu en gång sviker en allierad. Det noteras naturligtvis av andra, som USA:s främsta bundsförvanter i regionen, Israel och Saudiarabien. Men också länder som Ukraina, Sydkorea och Japan funderar säkert på sin relation till USA i dag.
Så länge konflikterna utspelar sig på twitter finns det ingen gräns för hur tuff Trump är, men är han pålitlig när det verkligen gäller?
Konsekvenserna av Trumps ryggradslösa beslut stannar inte ens där. SDF-milisen har i dag ansvar för större delen av de besegrade terroristerna från IS. Det gäller också det omtalade lägret al-Hol där bland annat ett antal svenska barn och deras mödrar sitter.
Enligt Vita huset ska Turkiet "ta över" ansvaret för de tusentals fångarna efter IS fall. Det är svårt att se hur det ska gå till. Risken är i stället att lägren hamnar mitt i en krigszon och att många av de terrorister som sitter där slipper ut.
Beslutet att ge Turkiet klartecken att skicka in trupper i norra Syrien kan faktiskt vara det sämsta Donald Trump har fattat. Det vill inte säga lite.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.