Mejla

Anders Lindberg

Tror ens moderater på Ulf Kristersson?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”All political careers end in failure”, konstaterade den brittiske högermannen Enoch Powell redan 1977.

”Alla politiska karriärer slutar i misslyckande”.

Vilket osökt för tankarna till Ulf Kristerssons tid som ordförande för Moderaterna. På skärtorsdagen berättade Sveriges radio att KD-ledaren Ebba Busch Thor enligt Sifo fått större genomslag i media än moderatledaren under årets första tre månader. Även i sociala medier har Busch Thor gått om. Moderaterna är gårdagens nyheter.

Ett misstag

Möjligen har den moderate riksdagsmannen Erik Bengtzboe ökat uppmärksamheten något. Det började med att Aftonbladet 16 april kunde avslöja att Bengtzboe plockat ut 158 000 kronor i ersättning från riksdagen genom att skriva sig hemma hos sin mamma. När Aftonbladet ställde frågor kring upplägget skrev sig Bengtzboe i stället i ett enklare fritidshus utan sophämtning och satte upp en ny brevlåda där. Hans fru och barn är samtidigt skrivna i en bostadsrätt söder om Stockholm.

I intervjuer har Bengtzboe beskrivit mantalsskrivningen hos mamman som ett misstag. Men oavsett hur det är med den saken så är Ulf Kristerssons reaktion på affären väldigt talande.

Kristersson gömde sig

Kristersson gömde sig för media i flera dagar för att sedan mitt i påskhelgen meddela att Bengtzboe avsätts som arbetsmarknadspolitisk talesperson. "Erik Bengtzboe kommer nu att fokusera på att rätta till dessa felaktigheter och försöka reparera sitt politiska förtroende inom och utom Moderaterna", skrev Kristersson i ett mejl till TT.

Hanteringen är talande för hans ledarskap, först händer ingenting - sen går det fort och blir fel. För det var inte i rollen som arbetsmarknadspolitisk talesperson som Bengtzboe skrev sig hos sin mamma och fick ut 158 000 i ersättning utan som riksdagsledamot. Och den posten kommer han alltså, enligt moderatledaren, att få behålla.

Hur Bengtzboe ska kunna "reparera sitt politiska förtroende" är ärligt talat svårt att se. Ingen väljare kommer att glömma historien om moderaten som skrev sig hos sin mamma och fick ut en massa pengar. Gissningsvis var affären samtalsämne på varenda påskmiddag under förra helgen. Att Erik Bengtzboe profilerat sig på kamp mot bidragsfusk gör väl inte saken mycket bättre.

Dubbla måttstockar

Moderaterna står fortfarande inför samma val som de gjorde för en dryg vecka sedan. Antingen avgår Erik Bengtzboe som riksdagsledamot eller så kommer han att vara en ständig påminnelse om att Moderaterna har dubbla måttstockar. Vanligt folk som fått ut för mycket i bidrag ska klämmas åt stenhårt. Moderater får däremot alltid en andra chans.

Ulf Kristersson har haft uppförsbacke sedan han blev partiledare för Moderaterna 2017. I backspegeln är de stora linjerna lätta att se. Under Reinfeldt flyttades Moderaterna mot mitten och lämnade högerflanken öppen för SD. Nu när Kristersson vill flytta tillbaka partiet till dess gamla position som högerytter är platsen upptagen av Jimmie Åkesson (SD) och allt mer av Ebba Busch Thor. Moderaterna har slarvat bort sin naturliga position på höger-vänsterskalan och nu litar inte väljarna längre på dem.

Ända ner i kaklet

Faktum är att partiets siffror är så låga att inte ens Moderaternas kärnväljare verkar ha förtroende för Kristersson. Sedan januari 2018 ser opinionskurvan ut som en vattenrutschbana, från omkring 25 procent till närmare 15. Om utvecklingen fortsätter kan Kristdemokraterna ha gått om Moderaterna lagom till EU-valet i slutet av maj. Vad blir det av partiledaren då?

Under valrörelsen sa Ulf Kristersson ofta att han skulle kämpa ända in i kaklet. Det var väl funnet och gav bilden av en elitsimmare som kämpade hela vägen och lite till. Men i EU-valet bör han nog undvika samma uttryck.

Det närmaste kaklet just nu finns på bassängens botten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.