Mejla

Pernilla Ericson

Dags att sluta dalta med incel-männen

”Upproret har börjat”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra.
Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra.

LEDARE

Så gick det sen-reportagen är populära. Vi följer upp allt från artister till dokusåpastjärnor. ETC har, drygt ett år efter att ha intervjuat incel-männen Dennis, Fredrik och Paul, valt att återvända till dem. Hur gick det sen?

För ett år sen kunde Paul inte sluta säga hur mycket han hatar kvinnor, Dennis ansåg att han var dömd till ensamhet och Fredrik menade att han var utsatt för en judisk komplott.

Lite bakgrund här, för den som nu ser ut som ett frågetecken: incel står för “involuntary celibate”, ofrivilligt celibat, och utgörs av en grupp män som möts i forum och hatar kvinnor. Begreppet skapades ironiskt nog av en ensam kvinna, Alana, men har sedan dess helt tagits över av män.

På forumet Reddit hade incel-gruppen tidigare 40 000 medlemmar, innan den plockades ner. I såna forum tycker man att samhället blivit skevt, att feminism är förtryck och att könsrollerna helt halkat snett. Män ska leda, kvinnor ska behöva dem. Och eftersom kvinnor inte vill ligga med dem så ska de straffas. Övergrepp försvaras. Rasism, homofobi och antisemitism frodas också. Den judiska komplotten och sådant hjärntvättat trams.

Påhoppade och bortjagade

Kvinnor som söker sig till incel-grupper för att dela tankar och känslor om ensamhet blir aggressivt påhoppade och bortjagade, männen där tror inte att de är på riktigt.

Det är som tur är inget jätteantal män som ägnar sig åt detta. ETC får det till 200 aktiva incel-män i svenska forum, uppskattningar från USA gäller desto fler, cirka 50 000–100 000 män.

Varför är det då relevant att ens lyfta fram gruppen? På kort tid har två brutala terrordåd skett som riktats mot kvinnor, utförda av incels. Alek Minassian körde 2018 över dussintals människor i Toronto, Kanada och en övervägande del av offren var kvinnor, enligt polisen. På Facebook skrev han:

”Incel-upproret har redan börjat.” Minassian hyllade i sin tur Elliot Rodger som 2014 mördade sex personer i Isla Vista, USA. I sitt “manifest” slog han fast att tjejer inte var attraherade av honom och skulle straffas för det.

”Jag har mognat”

Nu har ETC gjort ett återbesök hos svenska incel-män. De beskriver stor ensamhet, ett utanförskap. En hatar mer intensivt än någonsin, en har försökt närma sig extremhögern. Men en av dem, Dennis, har vaknat upp. Föräldrarna gjorde en insats, tog ifrån honom dator och mobiltelefon, fick iväg honom till en psykolog. “Jag har mognat” säger Dennis. Sedan dess har han även haft en kärleksrelation.

Och ursäkta, men här är det dags för ett påpekande.

Det kryllar av tjejer som är ensamma och som inte får ligga och som gråter med hjärtan som skaver mot sängkanten i mol allena sovrum. Som blir bortvalda och nobbade. De ägnar sig inte åt organiserat hat för det. Incel är en manssport.

Samhället ska på alla sätt erbjuda vägar ur ensamhet, och möjligheten till vård får aldrig vara en klassfråga. Gäller det ungdomar, så har föräldrarna stort ansvar att kliva in i pojkrummet och ta reda på vad fan som pågår under alla de där timmarna av chattande. Som i fallet Dennis, ta tag i situationen.

Men de här självömkande männen ursäktar i många fall terrorism, och det är inget vi godtar i några som helst andra former. Det är dags att sluta dalta med incel-männen.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Skrev ”kryptiskt” på Facebook före skåpbilsattacken

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsorsak: kvinna

Incel-rörelsen

Elliot Rodger

USA

Reddit

Sexuella övergrepp

Föräldraskap