ÅSIKT

Malin Björk har ramlat ned från sin höga häst

Vänsterpartistens miljonupplägg osar hyckleri

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LINDAHL
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) har fått ut en miljon kronor i traktamente i Bryssel, trots att hon är skriven i staden sedan flera år.

Det tråkiga med att våga sig upp på en hög häst är att det gör väldigt ont om man faller. Det får nu Vänsterpartiets Malin Björk erfara. Ingen annan svensk EU-politiker har haft så hög svansföring när det kommer till att redovisa sina utgifter i parlamentet offentligt.

Vänsterpartiets enda representant i EU har stått för transparens och öppenhet, det har varit föredömligt och väckt sympatier. Kanske har det också bidragit till den medvind Vänsterpartiet haft i opinionen så här knappt två veckor före EU-valet.

200 000 kr extra per år – skattefritt

Men i dag har SVT kunnat avslöja att Malin Björk plockat ut EU-parlamentets generösa dagtraktamente på drygt 3 000 kronor för att arbeta i Bryssel, trots att hon sedan många år bor och är skriven i den belgiska huvudstaden.
De senaste fem åren har hon fått traktamente för 357 dagar, vilket enligt SVT:s beräkningar innebär att hon kvitterat ut omkring en miljon kronor. Det är runt 200 000 kronor extra per år – skattefritt.
Enligt Malin Björk har pengarna använts till att bekosta hotell och resor till Sverige, men några kvitton för utläggen har hon inte sparat.
Andra parlamentsledamöter bor och verkar i Sverige och får därför traktamente när de arbetar i Bryssel eller Strasbourg. Björk har så att säga vänt på kuttingen, vilket hon menar att parlamentets administration har godkänt.

Köpt 3D-klitorisar för kontorspengar

Varje EU-parlamentariker tjänar drygt 92 000 kronor i månaden, före skatt. Samtidigt får ledamöterna också ett allmänt "kontorsbidrag" på 45 000 kronor varje månad för att lägga på allt från telefoner till papper och pennor. Flera svenska parlamentariker har uppgett för SVT att de använder dessa pengar till hotell och resor inom Sverige. Malin Björk har i stället lagt dem på ett kontor i Stockholm.
"Jag har också köpt in hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”, har Malin Björk sagt i en SVT-enkät.
Det är kul med 3D-klitorisar och bra att utgifterna för dem kan redovisas. Men visst är det lite märkligt att Malin Björk har valt att tolka reglerna på ett helt eget sätt. Det verkar hon även tycka själva, annars är det obegripligt varför hon efter SVT:s avslöjande lovar att betala tillbaka en del av pengarna som hon fått i traktamente, oklart hur mycket.

Skickat rekordbelopp till V:s partikassa

Jonas Sjöstedt gick i dag ut till kraftfullt försvar för partiets EU-kandidat. Han menar att Malin Björk har följt reglerna. Dessutom framhåller Sjöstedt att hon har redovisat sina kontorsutgifter – och bara tar ut 29 999 kronor i lön. Det senare gör Malin Björk eftersom Vänsterpartiet har en partiskatt som innebär att de partiarbetare som tjänar över den summan skickar det överstående beloppet till partikassan.

Det osar hyckleri om upplägget.

Att Björk skickar hem tiotusentals kronor varje månad till Vänsterpartiet ger säkerligen applåder internt. Men för utomstående framstår det som lätt obegripligt varför Malin Björk samtidigt kompenserar lönedränaget genom att ta ut hundratusentals kronor varje år i traktamente för att få råd att träffa de väljare hon faktiskt är vald att representera i EU. Det osar hyckleri om upplägget.
Malin Björks flytt till Bryssel är självvald, då är det också rimligt att bekosta resor till andra platser ur egen ficka.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM