Mejla

Jenny Wennberg

Apphaveriet ett mindre problem än Trump

Men svensk vänster borde titta på Sanders klimatagenda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bernie Sanders klimatsamtal med väljarna borde lyftas in i Sverige av vänstern.
Bernie Sanders klimatsamtal med väljarna borde lyftas in i Sverige av vänstern.

LEDARE

Nomineringsvalet i Iowa slutade i apphaveri för Demokraterna. När rösterna var räknade natten mot tisdag svensk tid visade det sig att appen som skulle användas för att redovisa resultaten inte fungerade. Dessutom fanns en differens. Det är välkommen ammunition i en konservativ sfär som ägnar sig åt att sprida konspirationsteorier.

Svag uppställning

Joe Biden, Elisabeth Warren, Bernie Sanders och Pete Buttigieg är kandidaterna som spås ha störst chanser att vinna Demokraternas nominering.

Biden och Sanders är favorittippade. Att ha varit vice president under Barack Obama har gjort Biden välkänd, och populär, men han har svårt att hävda sig i debatterna. Bernie Sanders är den folklige institutionen i amerikansk politik som förvisso väcker sympatier, men har en för USA extremprogressiv profil ifråga om bland annat arbetsrätt och klimatpolitik.

Elisabeth Warren kan av allt att döma räknas bort som realistisk kandidat i kampen om nomineringen. Uppstickaren Pete Buttigieg likaså, även om Buttigieg visat sig vara en penningmagnet. En viktig framgångsfaktor i ett val där storleken på krigskassan avgör.

Hoppet som ram

Både Bidens och Sanders kampanjer utgör en annan retorisk, mer hoppingivande ram än vi vant oss vid i Sverige.
Bernie Sanders fokus på a green new deal, en grön ny giv, borde importeras till Sverige av vänstern. En idéfattig politisk tid skulle behöva löften om en grön, jobbskapande omställning med tydlig vänsterprägel. Särskilt eftersom idén lanserades redan av Göran Persson i form av det gröna folkhemmet.

Bernie Sanders kampanj bearbetar opinionen med siffror om 100 procent grön energi och 20 miljoner jobb för att lösa klimatkrisen. En rättvis omställning för arbetare, inklusive de som arbetar med fossila bränslen, står i centrum.

Det är klimatsamtalet vi fortfarande saknar i Sverige.

Donald Trump blir Republikanernas kandidat. Men vem demokraterna bäst matchar mot honom är inte lika självklart.

Biden det realistiska valet

Bernie Sanders är en 78-årig, vit man med en politisk agenda där en stor del av politiken inte skulle gå att driva igenom.

Eftersom den skulle slå hårt mot bland annat oljeindustrin och arbetsgivare har Sanders därmed också mäktiga krafter mot sig. Dessutom står Sanders långt från strömningarna bland medelamerikanerna som vid förra valet trots allt gjorde Donald Trump till president. Det gör det svårt att se att Sanders på allvar skulle kunna utmana Trump. Vilket nog gör Joe Biden till det rimligaste valet av motståndare till Trump.

De svenska Socialdemokraterna borde trots det titta närmare på Sanders kampanj. Det är så här klimatfrågan borde drivas i Sverige.

Att överlåta en av vår tids viktigaste politikområden till det klassomedvetna Miljöpartiet kommer inte vara en hållbar lösning i längden.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Räkningen av röster i Iowas nomineringsval försenad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Donald Trump

Socialdemokraterna

Amerikansk politik

Pete Buttigieg

Iowa

Arbetsrätt