Mejla

Jenny Wennberg

Jimmie Åkesson struntar i Sverige

Skott mot 15-åringar ska inte göras till partipolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jaffar sköts till döds i helgen i Malmö vid en pizzeria nära Möllevångstorget. Han var bara 15 år gammal.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jaffar sköts till döds i helgen i Malmö vid en pizzeria nära Möllevångstorget. Han var bara 15 år gammal.

I lördagskväll sköts två 15-åriga pojkar vid en pizzeria nära Möllevångstorget i Malmö. Den ena pojken, Jaffar, dog av skadorna och den andra vårdades under måndagen fortfarande för livshotande skador.

Polisen har utlyst särskild nationell händelse. Det har tidigare hänt vid krislägen som terrorattentatet på Drottninggatan och vid skogsbränderna sommaren 2018, vilket tydligt visar hur allvarlig situationen är nu.

Operation Rimfrost

Operation Rimfrost har inletts av polisen för att få ett slut på gängbrottsligheten. Det ska ske genom att bland annat slå sönder droghandeln och strypa tillgången på illegala vapen.

Vid pressträffen under måndagen talade polisen i Malmö om att det finns ett samband mellan droghandeln och de skjutningar och sprängningar vi sett i bland annat Malmö. På många orter har det bekräftats i domstolsprocesser som visat att skjutningarna varit uppgörelser kopplade till just droghandeln. Idag utnyttjas barn, de yngsta bara mellan 10 och 12 år gamla, i droghandeln eftersom de inte är straffmyndiga. I ett sådant läge borde politiskt fokus ligga på nationell samling för att faktiskt lösa situationen, lagföra de som begår brott och förebygga nyrekryteringen till gängen.

Osmakligt agerande

Så resonerar dock uppenbarligen inte Sverigedemokraterna. Istället valde Sverigedemokraterna att utnyttja situationen i Malmö och lämnade under måndagen besked om att man tänker väcka en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Ulf Kristersson och Moderaterna kommer göra Åkesson sällskap i omröstningen lät Kristersson i sin tur meddela.

Det är onekligen magstarkt givet att Ulf Kristersson prioriterade en 60-årsfest i Tel Aviv framför att delta i blocköverskridande samtal om hur gängkriminaliteten ska mötas politiskt.

Struntar i Malmö

Att försöka vinna partipolitiska poäng när 15-åringar skjuts ihjäl vid pizzerior och termosbomber blivit del av den svenska verkligheten är osmakligt. Det är dessutom ett oansvarigt agerande som tydligt visar att Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson struntar i både Sverige och Malmö. De sätter istället det egna partiet och väljarstödet i centrum.

15-åringar ska inte skjutas ihjäl. 12-åringar ska inte utnyttjas i droghandeln. När det ändå sker förtjänar vi politiker som tar ansvar och har en genuin vilja att skydda så många svenska barn det bara går från kriminaliteten.

Under måndagen visade både Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson att vi inte kan räkna med dem när det verkligen gäller.

När Sverige behöver nationell enighet har de inget mer att erbjuda oss än populistiska utspel.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.