Daniel Swedin

Inte ens Anders Borg gav så här mycket till rika män

Magdalena Anderssons budget rår inte på ojämlikheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De stora vinnarna på regeringens ekonomiska politik är de allra rikaste männen i storstadsområdena.
De stora vinnarna på regeringens ekonomiska politik är de allra rikaste männen i storstadsområdena.

Föreställ dig att du lever i ett land där Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i regering. Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ska de göra statsbudgetar.

Ett parti som traditionellt stått på arbetarklassens sida och ett parti som bildades kring idén om att samhället ska bli bättre för människorna. Ett parti som säger sig vara lojalt med landsbygdens folk och så ett parti som varit den bildade medelklassens politiska organisation.

Hur dåligt kan det bli?

Danderyd är vinnare

Så kommer den första budgeten och rubrikerna talar om att de stora vinnarna på regeringens ekonomiska politik är de allra rikaste männen i storstadsområdena.
Du lever i det landet, Svensson. Här får de rika männen mest.

Det blir nämligen effekten av att den avskaffade värnskatten för höginkomsttagare är den enskilt största satsningen i den budget som Magdalena Andersson presenterade i dag.

Värnskatten är den extra skatt som har betalats av dem med en inkomst på över 700 000 kronor om året, och av de 350 000 svenskar som betalar värnskatt bor över hälften i välmående storstadskommuner som Täby, Lidingö, Vaxholm, Lomma och Vellinge.

De stora vinnarna på skattesänkningen är män i Danderyd. Var tredje herre här har en så hög inkomst att de betalar värnskatt. I Munkfors finns det inte en enda kvinna som gör det.

Under åren med Fredrik Reinfeldt som statsminister körde de rika männen om kvinnorna ordentligt.

Räknat i kronor så ökade det könade inkomstgapet på åtta år från knappt 45 000 kronor årligen till 63 000 kronor. Förklaringen var jobbskatteavdraget, som genom sin konstruktion gynnar höginkomsttagare. Den som tjänar mycket får mer kvar i plånboken, lågavlönade får mindre. Och kvinnor jobbar ju, som vi vet, oftare i låglöneyrken och som deltidare.

Efter att Socialdemokraterna bärgade regeringsmakten 2014 har man inte rört jobbskatteavdragen, men Magdalena Andersson höjde sjukersättningen och aktivitetsersättningen. Underhållstödet för ensamstående föräldrar har höjts, precis som bostadstillägget för pensionärer och taket i a-kassan höjs.

Dags att ringa Bill Gates

Det ska sägas att det finns bra saker i den här budgeten också.

Fem nya välfärdsmiljarder till kommuner och landsting, en ytterligare satsning på kommuner som har tagit emot många nyanlända, höjt grundskydd för pensionärer, ökade resurser till arbetsmarknadsutbildningar och ungdomspsykiatrin, investeringsstöd för fler hyresbostäder och en anslagshöjning till polisen.

Utan borttagandet av värnskatten så hade nog budgeten kunnat vara en rimlig mittenbudget. Men i dag – när Liberalerna är budgetunderlag i stället för Vänsterpartiet – finns det ingenting som kan kompensera för den ojämlikhetschock som nu rullas ut.

Inte ens i Anders Borgs sista budget som finansminister fick de rikaste en lika stor del av kakan som i dag.

I veckan hyllade mångmiljardären och Microsoftgrundaren Bill Gates Sverige som ett föredöme när det kommer till jämlikhet. Jämlikhetssatsningar och progressiva skatter – där de rika betalar mest till välfärden – är en nyckel.

Kan någon ringa Gates och berätta om januariavtalet?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.