Mejla

Ingvar Persson

Moderat vintörst får inte kosta liv

Söndagsöppet skulle betyda fler trasiga familjer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I förra veckan meddelade den moderata partiledningen att man svängt i frågan om enprocentsmålet för biståndet. I går fick vi veta att Moderaterna också ändrat sig i frågan om Systembolagets öppettider.

Var och en ska själv kunna bestämma om man vill köpa öl, vin eller sprit en söndag. Det är utgångspunkten, enligt partisekreteraren Gunnar Strömmer.
I uppgörelsen med Reinfeldtsåren väljer Moderaterna att damma av den ena klassiska högeråsikten efter den andra.

Ungdomsförbundet tar över

Det ser ut som Moderaterna, precis som tidigare Kristdemokraterna, är ett parti på väg att tas över av sitt ungdomsförbund. Det är i alla fall därifrån idén att söndagsöppna systembolag skulle vara en viktig frihetsreform kommer.

För Sveriges Radio förklarade det Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa i går att miljoners svenskars rätt att handla vin till söndagens tacomys - han sa faktiskt så - inte kan begränsas därför att några riskerar att "falla snett".

Jo, vi kan faktiskt begränsa vanliga människors rätt att köpa alkohol precis när och var de vill om det kan hindra några människor från att supa ihjäl sig. Vi kan begränsa vem som får sälja vin och sprit om det betyder att några unga människor får möjlighet att växa upp utan otryggheten med en familj som slits sönder av missbruk och våld.

Monopolet begränsar skadorna

Precis det, Benjamin Dousa, är faktiskt svensk alkoholpolitik. Det är precis därför vi har ett alkoholmonopol utan vinstsyfte som ska arbeta för att begränsa alkoholskadorna i samhället.

Vi har ett monopol därför att en avreglering enligt forskningen skulle leda till ytterligare 29 000 fall av misshandel, 8 000 fyllekörningar och 1 400 alkoholrelaterade dödsfall varje år.

Vi har ett alkoholmonopol därför att alkoholskadorna inte är några enstaka individer som "faller snett", utan ett samhällsproblem. Fyra av tio svenskar har någon gång påverkats negativt av sin partners drickande. Två av tre har drabbats av vännernas alkoholkonsumtion.

Och de siffrorna beskriver dagens alkoholpolitik. Med större tillgänglighet växer konsumtionen, och problemen. Så enkelt är det.

Den Moderata partitoppen får helt enkelt planera lite bättre om man vill dricka vin till sina söndagstacos. Utanför högerpartiet brukar vi kalla det solidaritet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.