Lotta Ilona Häyrynen

J. K. Rowling har blivit dödsätare

En hel generation har blivit av med sin profet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Harry och Ron, från den första filmatiseringen av Harry Potter-böckerna.
Harry och Ron, från den första filmatiseringen av Harry Potter-böckerna.

2001 anordnades ett bokbål i New Mexico, USA.

En lokal evangelisk kyrka kastade in hundratals exemplar av den populär barn- och ungdomsboken Harry Potter i elden. Potter-böckerna hade blivit ett globalt fenomen, till vissa fundamentalistiska rörelsers skräck. Barns intresse för häxor och trollkarlar skulle leda raka vägen till satanism, tänkte man. Särskilt rätt fick man inte.

 
Få böcker har påverkat en lika stor generation unga som Harry Potter, och även om vi drömde om Hogwarts och Hippogriffer var böckernas, och senare filmernas, kärna något annat.

Hjärtat av Harry Potter-serien handlar om rättvisekamp. Hotet handlar inte bara om Voldemort, utan om det totalitära system han leder – mitt i magin.

Förstår man Harry Potter förstår man också varför en massiv identitetskris har svept över internet de senaste månaderna. J. K. Rowling, miljardärförfattaren bakom serien, har länge twittrat aktivt. Men något har hänt. Det har blivit mindre marknadsföring av Rowlings varumärken och desto fler inlägg om kön, genus och transfrågor. I helgen la hon timtal på ämnet. "Transkvinnor är inte kvinnor" är hennes huvudbudskap.

Det är som att en hel generation blivit av med sin profet.

 
Den nya generationen feminister, uppfostrade med internet och Potter, ser i regel transrättigheter som en naturlig del av feminismen. Det gör man också rätt i, och det är begripligt att man nu omvärderar sin relation till både böckerna och deras upphovsman.

J. K. Rowlings försvarare menar att hon utsatts för ett orättvist drev och att man faktiskt måste få diskutera frågor om kön och könstillhörighet.

Den amerikanska filmvetaren och Youtube-essäisten Lindsay Ellis beskriver problemet bäst: J. K. Rowling använder nu sitt miljardimperium för att sprida desinformation som skadar. Forskningen har sedan länge gått vidare från idén om att biologiskt kön är så pass enkelt som kvinna-man. Att radera kvinnan, vilket transrörelsen ofta anklagas för, är det heller ingen som argumenterar för.

För Rowling verkar dessutom steget från att så att säga "objektivt diskutera" frågan till att dela inlägg där språket mot transpersoner är medvetet förnedrande ha varit kort.

Det bör finnas gränser för hur långt man har rätt att teoretisera andra människors kroppar och livserfarenheter. Marginaliserade grupper har drabbats av det i årtusenden. Det är en form av objektifiering i vetenskaplig dräkt.

Allt det här har Harry Potter-generationen, till skillnad från Rowling, förstått. Det är människoliv det handlar om. Sådant kompromissar man inte med.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.